Evaluering av Viking Sky-aksjon: – Svært godt

Aktørene som samarbeidet om redningsaksjonen på land etter Viking Sky-havariet i mars, har evaluert seg selv. De konkluderer med at aksjonen var vellykket.

Cruiseskipet Viking Sky var svært nær å grunnstøte. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix 

Innenriks

– Samarbeidet fungerte svært godt disse to dagene 23. og 24. mars. Det er blitt understreket av alle etater, både profesjonelle og frivillige, sa visepolitimester Ingmar Farstad i Møre og Romsdal politidistrikt da konklusjonen ble lagt fram onsdag.

Alle aktørene som deltok i den landbaserte delen av redningsaksjonen, har bidratt til evalueringen, men den omfatter altså ikke det som skjedde ute på havet.

– Mange brukte uttrykket «ressursene som fant hverandre». Det var svært gledelig å få slike budskap, sier Farstad.

Forbedringspunkter

Han understreker imidlertid at hensikten med en evaluering er å bli bedre og nevnte at de har funnet enkelte forbedringspunkter.

– Ingen av disse punktene hadde endret noe på utfallet av aksjonen vi hadde, understreket han.

Dette er likevel hva de kom fram til at kan bli bedre:

* Bedre rutiner for føring og ajourføring av evakuertlister. Dette ble utført manuelt, men var tungvint. En digital løsning nevnes som et bedre alternativ.

* Det burde ha blitt opprettet et pressesenter. Både for å gi bedre informasjon ut i samfunnet, og for å avlaste innsatslederen.

Evalueringen ble gjennomført av Møre og Romsdal politidistrikt i samarbeid med Fræna kommune og de andre aktørene.

Dramatisk

Viking Sky, som var nær ved å forulykke etter motorhavariet på havstrekningen Hustadvika i Møre og Romsdal i mars i år.

Skipet, som var på vei fra Tromsø til Stavanger, fikk store motorproblemer, og det var dårlig vær i området. På det nærmeste lå skipet 1,5 kilometer fra fastlandet i farlig grunt farvann. På et tidspunkt var skipet bare 100 meter fra å grunnstøte. Video fra passasjerer om bord viser stor dramatikk, kraftige bølger, løse møbler og takplater.

479 passasjerer ble evakuert til et senter som ble opprettet i Brynhallen i Fræna.

(©NTB)