Kvinne (72) fra Askøy døde på sykehus: – Aktualiserer alvorligheten i situasjonen

En 72-årig kvinne fra Askøy som ble innlagt på Haukeland universitetssjukehus med mage- og tarmsymptomer i helgen, døde onsdag. Politiet undersøker dødsfallet.

Onsdag døde en pasient fra Askøy på Haukeland universitetssjukehus. Vedkommende hadde fått påvist Campylobacter, som har blitt funnet i drikkevannet i Askøy. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix 

Torsdag ettermiddag innkalte kommunen til pressekonferanse i forbindelse med det nye dødsfallet. En preget kommuneledelse orienterte om den alvorlige vannsituasjonen. Varaordfører Bård Espelid (t.v.) og rådmann Eystein Venneslan på pressekonferansen om mistanken om smitte via Kleppe vannverk på Askøy. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix  Foto: Marit Hommedal

Onsdag døde en pasient fra Askøy på Haukeland universitetssjukehus. Vedkommende hadde fått påvist Campylobacter, som har blitt funnet i drikkevannet i Askøy. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix 

Innenriks

– Vedkommende kom inn med symptomer og fikk påvist Campylobacter, men fordi vedkommende hadde en alvorlig grunnlidelse, må vi foreta en obduksjon. Det er derfor vi ikke kan si noe om den endelige dødsårsaken nå, sier kommunikasjonsdirektør Erik Vigander i Helse Bergen til NTB.

Bakterien er den samme som er funnet i drikkevannet på Askøy. Campylobacter kan gi mage- og tarminfeksjon.

Politiet skal undersøke om det er bakterien som er årsaken til dødsfallet. Det vil bli foretatt obduksjon av avdøde. Først da vil dødsårsaken være endelig klar. Politiet har vært i kontakt med Fylkeslegen om saken.

Preget kommune

Torsdag ettermiddag innkalte kommunen til pressekonferanse i forbindelse med det nye dødsfallet. En preget kommuneledelse orienterte om den alvorlige vannsituasjonen.

– Vi har mottatt beskjeden om at en pasient fra Askøy er død, med stor sorg. Vi har lyst til å uttrykke vår dypeste medfølelse til pårørende. Det er svært, svært trist og aktualiserer alvorligheten i situasjonen vi står i, sier varaordfører Bård Espelid (Askøylisten).

Dyreavføring

Onsdag ble det også funnet avføring fra hund og hjort på taket av et høydebasseng på Øvre Kleppe i øykommunen.

En representant fra Folkehelseinstituttet bistår kommunen i oppklaringsarbeidet og var ved høydebassenget for å hente ut miljøprøver til videre analyse.

I tillegg til Folkehelseinstituttet gjorde også politiet undersøkelser på stedet, og hadde med en hundepatrulje som bidro til å finne avføringen på bassengtaket. Politiet opprettet onsdag ordinær etterforskning av om vannforurensningen på Askøy knytter seg til eventuelle brudd på drikkevannsforskriften.

Rådmann Eystein Venneslan i Askøy sier på pressekonferansen torsdag at politiet har hatt samtaler med flere nøkkelpersoner i kommunen.

– De følger opp den jobben de skal gjøre, og det er vi selvfølgelig positive til, sier rådmannen.

Sju innlagt

Rundt 2.000 personer har trolig blitt syke av drikkevannet på Askøy. Totalt har 49 voksne og 15 barn vært innlagt på sykehus som følge av sykdomsutbruddet.

Selv om Helse Bergen har tett dialog med Askøy kommune, fikk kommunen først vite om onsdagens dødsfall gjennom pressemeldingen torsdag formiddag.

– Vi fikk vite om dødsfallet i samme øyeblikk som pressen. Da vi fikk vite om det, hadde vi pressen på øret. Vi fikk den orienteringen og budskapet om den triste saken gjennom meldingen, sier varaordfører Espelid.

For øyeblikket er sju personer fra Askøy innlagt på Haukeland. Tilstanden deres er ikke kritisk. To av pasientene ble innlagt i løpet av det siste døgnet, bekreftet universitetssykehuset torsdag morgen.

Nytt dødsfall

Dødsfallet onsdag skjedde én uke etter at en ett år gammel gutt fra Askøy døde, men det er ukjent om det var på grunn av Campolybacter-utbruddet. Det er foreløpig ikke kjent hva som var årsaken til at ettåringen døde.

Mistanken om smitten i drikkevannet ble meddelt Askøys innbyggere torsdag 6. juni. Det er uvisst når drikkevannet kan friskmeldes.