Søvnløs-forfatteren: – Vi lever i et samfunn som setter underholdning og effektivitet foran søvn.

Da Anders Bortne gikk fra å holde søvnproblemet sitt nesten hemmelig til å skrive bok om det, oppdaget han at svært mange var i samme situasjon.
Innenriks

Folkehelseinstituttet beskriver insomni som en av de store folkehelseutfordringene i dag, selv om det ikke er synlig på statistikken for sykefravær.

I boka «Søvnløs. Tusen våkenetter og én løsning» forteller Anders Bortne åpent om livet med insomni.

Men i mange år holdt han søvnproblemene tett til brystet. For hva om folk ville tenke at det lå andre problemer bak? Det tok lang tid før han begynte å se på det som et helseproblem og oppsøkte lege, og enda lengre tid før han fant en metode som hjalp.

Nå har han hatt søvnproblemer i over 17 år og har for lengst forsonet seg med diagnosen kronisk insomni – som han deler med rundt 15 prosent av oss.

Blir usosial

Ifølge Folkehelseinstituttet er det en av dei vanligste helseplagene i alle aldersgrupper. Og tallet øker, også blant ungdommer.

– Du vil bare være for deg selv og ha fred og ro når du er søvnløs. Du vil slippe. Jeg er en veldig sosial person, så det er en høy pris å betale, sier Anders Bortne, som er forfatter og tegneserieskaper («Nobelkomiteen») og har spilt i band som Whopper.

– Når jeg har sovet lite, kan det også utløse lengre perioder der jeg bare er nedfor.

Bortne prøvde sovepiller, psykolog, yoga, urter, meditasjon, akupunktur og alt han kom over av tips, før han ved Søvnskolen ved Lovisenberg Diakonale Sykehus i Oslo lærte et sett med rutiner som skulle hjelpe ham til å sove.

Tar ikke søvnhensyn

Etter at boken – som er Bortnes sakprosadebut etter romaner som blant annet «Karikaturen» og «Ulvens år» – utkom, har han fått mye respons fra andre søvnløse og pårørende.

– Jeg trodde hele tiden at alle andre sov godt. Den store overraskelsen var at så mange tok kontakt og sa «det er akkurat sånn jeg har det».

Anders Bortne mener vi lever i et samfunn som setter underholdning og effektivitet foran søvn.

– Vi har aldri tatt hensyn til søvn som samfunn. I Spania har en siesta. Etter at sønnen min sluttet med luren i barnehagen, er det tabu å gå og legge seg midt på dagen, seier Bortne.

– Det handler om å skåne oss selv fra teknologien og den friheten vi har. Men også å skape lommer for søvn i skole og jobb. At en kan få starte senere, eller at hvile er tillatt, sier han.

Internett lite søvnvennlig

Professor og seniorforsker ved FHI, Børge Sivertsen, minner om at voksne – på samme måte som små barn – trenger å roe ned hjerneaktiviteten før de skal sove.

– At vi har informasjon og internett tilgjengelig når som helst, samme hvor vi er, er lite søvnvennlig, sier han,

Folkehelseinstituttet beskriver insomni som en av de store folkehelseutfordringene i dag, men diagnosen er ikke godkjent for sykmelding.

– Det er veldig underdiagnostisert, man får ofte en annen diagnose, som utbrent eller deprimert. Når insomni er den reelle årsaken til at folk ikke klarer å stå opp, blir det feil å gi dem en annen diagnose. Jeg tror vi hadde tatt problemet mer på alvor dersom det hadde vært mer synlig, sier Sivertsen.