Skrev bok om Olav Tryggvason: – Falt ned i et svart hull

Han gir oss «en ny» Olav Tryggvason, historiker og forfatter Øysten Morten.
Innenriks

Hvem var han egentlig, den navngjetne Olav Tryggvason? Det har mannen bak flere kritikerroste bøker, Øystein Morten, forsøkt å finne ut mer om.

Researchfasen beskriver forfatteren slik, ifølge pressemeldingen:

– Jeg bare forsvant ned i et svart hull som er Nord-Europa i andre halvpart av 900-tallet, med enorme byggverk jeg knapt kjenner til, med stammefolk og byer folk i dag ikke har hørt om. Så satt jeg der med noen få fakta om Olav Tryggvason som jeg måtte få til å passe inn i denne ukjente verdenen. Det var et fint utgangspunkt for en bok.

Forlaget på sin side beskriver utgivelsen slik: «En av de mest ekstreme reiseskildringene i Nord-Europas historie rundt år 1000».

Stikkord om boken er ifølge forlaget maktkamp, bestialske seksuelle ritualer og menneskeofringer». Morten, som også har skrevet bøker om Olav den hellige og Sigurd Jorsalfare, sier:

– Bøkene handler om perioden mellom 950 og 1150, da grensene og den verdenen vi kjenner i dag, tar form. Vest-Europa svinger seg opp til å bli en sivilisasjon som styrer oss mot den verdenen vi kjenner i dag. Norge befinner seg i randsonen av denne utviklingen og gir oss derfor et unikt innblikk i brytningene mellom det nye og det gamle.