Peder Kjøs slipper bok om å være alene – midt i koronatidens sosiale distansering

Skjebnens veier er uransakelige: Slippet av psykolog Peder Kjøs nye bok «Alene» havnet midt i koronakarantenetider og isolasjon.
Innenriks

– Hvordan det er å slippe en bok om dette temaet i dagens situasjon?

– Det føles rart! medgir Kjøs fra sin leilighet der sønnen fikk være fotograf for NTB. Derfra må han kjøre sin boklansering – mens forlaget Vigmostad & Bjørke, som «Alene» utkommer på, drives fra hjemmekontor rundt om.

Hans nye bok handler mye om å være alene og ensom – noe som er det verste han selv kan forestille seg for egen del.

– Hva kan være verre enn å være ufrivillig alene, ikke ha noen rundt seg som betyr noe for deg, ikke bety noe for noen, å være isolert? sier Kjøs og konstaterer i boken at «ensomhet en tilstand som går hardt ut over livskvaliteten til svært mange».

Fint å se

Dermed handler boken også om fellesskap og behovet vårt for å holde sammen, flokkdyr som vi er, forklarer kjendispsykologen.

– Jeg synes det er fint å se hvordan de aller fleste av oss søker sammen og prioriterer kollektivet nå, i stedet for at samfunnet rakner og faller fra hverandre, konstaterer han.

– Det verste som kunne ha skjedd var at vi ble redde for hverandre, som i en slik zombieapokalypse som jeg skriver om i boken min, men det er ikke det som skjer! Vi holder kontakten så godt vi kan, om enn på elektroniske kanaler og med smittesikker avstand.

Ikke lett

Peder Kjøs har i sine seneste bøker tatt for seg både vårt behov for berøring, og om hvordan opprettholde et godt og velfungerende liv etter å ha kommet seg gjennom en krise.

Nå er han flittig brukt intervjuobjekt i forbindelse med koronapandemiens effekt på oss.

På spørsmål om hvordan han tror nordmenn vil takle det å holde seg hjemme i ukevis, enten det er i frivillig eller pålagt karantene, svarer han:

– Det blir ikke så lett. Vi er vant til å bevege oss fritt, og ikke minst til å bestemme selv. Vi har ikke trengt å lære oss så mye lydighet, siden vi lever så trygt det meste av tiden.

Husk på å ringe

Samtidig mener Kjøs vi har det han kaller en høy grad av tillit til myndighetene og mediene, høyere enn i de fleste andre land, og med god grunn.

– Derfor innretter vi oss etter råd og forordninger – vi vet jo at de er godt begrunnet, selv om vi også beholder vår kritiske sans. Men å være atskilt fra andre er en belastning for alle, og særlig for dem som er utsatt fra før, sier Kjøs – som har følgende oppfordring:

– Vi må prøve å huske å ringe eller sende meldinger til de vi vet trenger det litt ekstra akkurat nå.


Forlaget: – Helt tilfeldig at boken kommer ut nå med slik aktualitet

Det er forlaget Vigmostad & Bjørke som utgir «Alene», og informasjonssjef Anne Iversen sier det er helt tilfeldig at boken kommer akkurat nå.

– Ja, det er det faktisk. Utgivelsesdatoen ble bestemt for flere måneder siden og at boken skulle få en slik aktualitet kunne vi selvfølgelig ikke forutse.

Forlaget har en rekke titler på gang, og sier at lanseringene går sin gang i media, og at man har planen klar for å nå ut til bokleserne.

– Forfatterne kan intervjues på telefon og Skype og bøkene kan fortsatt anmeldes. Men alle publikumsarrangementer fremover har vi avlyst. Nå jobber vi med alternative måter å gjennomføre dem på via sosiale medier. Forfatterne kan for eksempel ha livesendinger på Facebook der de forteller om bøkene sine og leser noen kapitler høyt for seerne, sier Iversen til NTB.

Hun mener det er mange muligheter og tror vi vil se «en del kreative løsninger» på hvordan forlag og forfattere kan markere og feire utgivelsene sine utover våren.

Foreløpig ser ikke Vigmostad & Bjørke den helt store økningen på nett, og Anne Iversen mener det er litt tidlig å si.

– Det er jo sannsynlig at nettsalget vil ta seg opp for hver dag som går uten at folk kommer seg ut av huset.