Mediebransjen blør – venter permitteringsrush

Koronakrisen har ført til bratt annonsefall og krisestemning i mediebransjen. Parat Media ber om omplassering av annonsekonsulentene innad i bransjen.
Innenriks

I en fersk undersøkelse fra Handelshøyskolen BI blant toppledere i landets mediebedrifter svarer 85 prosent at «de har permittert eller vurderer å permittere sine ansatte nå». Kun 15 prosent svarer at «det ikke er aktuelt å permittere nå», skriver Kampanje.

53 toppledere fra mediebransjen har svart på undersøkelsen.

– De signalene som kommer, er svært ille. Jeg har aldri sett maken på mine mer enn 40 år i bransjen. Nå er det permitteringer og svarte natta de fleste stedene, sier medieforsker Erik Wilberg til nettstedet.

Ba om krisepakke

Særlig hardt rammes papiravisene, der 83 prosent av respondentene svarer at annonseutviklingen er meget negativ, og 13 prosent sier den er noe negativ. For desktop og mobil svarer rundt 50 prosent at utviklingen er meget negativ og 40 prosent «noe negativ». 62 prosent av medielederne svarer «at lønnsomheten totalt er meget negativ» og 13 prosent at den er «noe negativ».

Mediebedriftenes Landsforening (MBL) ba torsdag regjeringen om en krisepakke på 1 milliard kroner til mediene, og Landslaget for lokalaviser har bedt om at aviser med et opplag på under 15.000 får et ekstra tilskudd på 150 millioner kroner, og at staten og kommunene kjøper annonser i alle redaktørstyrte medier.

Ber annonsekonsulentene få jobbe med andre ting

Parat Media, som organiserer mange innen blant annet annonsesalg, marked og administrasjon i mediebransjen, ber om samarbeid innad i bransjen for å hjelpe deres medlemmer.

Ifølge Parat Medias leder Liz Ovesen stuper annonseinntektene, og annonsekonsulentene får mindre å gjøre.

– Samtidig meldes det om høy aktivitet innenfor kundesenter og distribusjon. Vi oppfordrer til samarbeid innen bransjen slik at de som blir permittert, kan tilbys midlertidige stillinger der det ropes etter hjelp, sier Ovesen.

(©NTB)