Guldvog: Bedre behandling har gjort koronaviruset mindre dødelig

Helsedirektør Bjørn Guldvog mener det er gjort så store framskritt i behandlingen av covid-19 at risikoen for å dø av sykdommen er redusert.

Helsedirektør Bjørn Guldvog på pressekonferansen om koronasituasjonen onsdag ettermiddag. Foto: Annika Byrde / NTB scanpix 

Innenriks

– Ja, det tror vi, og det er ikke minst knyttet til bruk av deksametason, som det blant annet er gjort britiske studier av, hvor man har vist en reduksjon i dødelighet blant de mest alvorlig syke, sier Guldvog til NTB.

Ifølge ham er det nok ikke snakk om en «game changer» i koronapandemien ennå. Men funnene er lovende.

– Det er noe av det vi har håpet på hele tida, at vi skulle finne denne typen medisiner, sier Guldvog.

– Jeg tror at dødeligheten er påvirkbar og noe lavere enn vi hadde innledningsvis for de mest alvorlig syke.

Deksametason

En britisk studie viste i juni at bruk av deksametason reduserte dødsrisikoen med en tredel for koronapasienter i respirator. Deksametason er et betennelsesdempende steroid som allerede brukes i behandlingen av en rekke andre sykdommer.

I tillegg har det vært håp knyttet til det antivirale legemiddelet remdesivir.

Det er også oppnådd lovende resultater, deriblant i Norge, ved blodoverføring der man henter blodplasma fra personer som har hatt covid-19, og som derfor har utviklet antistoffer, og gir dette til personer som er syke.

Folkehelseinstituttet anslår i sin siste risikovurdering at mellom 34.000 og 42.000 personer har vært smittet av koronaviruset i Norge

Så langt er 251 pasienter døde, noe som gir en dødelighet på 0,6–0,7 prosent.

Trenger fortsatt vaksine

Line Vold, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, tror nye behandlinger kan bidra til å endre forløpet til koronapandemien, på samme måte som en vaksine kan gjøre det.

– Det gjøres mye forskning nå for å teste ut ulike medikamenter og se hva som er mest effektivt av det vi har til nå, sier Vold til NTB.

I tillegg har helsevesenet nå bygget erfaring med behandling av koronapasienter, påpeker hun.

– Den kunnskapen kan også bidra til høyere overlevelse og lettere forløp av sykdommen.

Men verken Vold eller Guldvog mener framskrittene i behandlingen av sykdommen er store nok til at jakten på en vaksine kan avblåses.

– Alvorligheten og dødeligheten av denne sykdommen er så høy at vi uansett vil ha stort behov for en vaksine, sier Guldvog.

(©NTB)