Ahus snur: Follo-kvinner må ikke føde alene likevel

Akershus universitetssykehus varslet lørdag at kvinner fra Nordre Follo måtte føde alene, men ombestemte seg og snudde etter få timer.

Et ukontrollert utbrudd av en mutert virusvariant har stengt ned Nordre Follo. Foto: Torstein Bøe / NTB 

Innenriks

Utbruddet av den muterte virusvarianten i Nordre Follo gjør at alle innbyggere derfra regnes i kategorien mistenkt smittet. Derfor gikk Ahus lørdag ut og sa at gravide og fødende fra kommunen ikke fikk ha med seg ledsager til sykehuset.

De ville heller ikke få besøk på observasjonsenheten, verken av partnere, søsken eller andre.

Men lørdag kveld snur sykehuset.

– Vi har valgt å endre regelverket, slik at det blir i tråd med andres sykehuspraksis. Fødende fra Nordre Follo kommune kan ha med ledsager, så lenge man følger generelle smitteverntiltak, sier pressesjef Geir Lindhjelm ved Ahus til TV 2.

Arbeiderpartiets Tuva Moflag, som bor i Nordre Follo der hun tidligere var ordfører i gamle Ski kommune, stilte spørsmål til helseminister Bent Høie om saken før Ahus snudde.

Hun sier i en kommentar til NTB at hun er lettet over at sykehuset snudde.

– Jeg ble veldig opprørt da jeg leste at kvinner her fra Nordre Follo måtte føde alene uten ledsager. Jeg sendte inn spørsmål til Bent Høie i ettermiddag, og jeg er glad for at Ahus snudde raskt. Nå kan gravide i Nordre Follo senke skuldrene igjen. Mange har tatt kontakt med meg og er glade for at dette løste seg, sier Moflag.

(©NTB)