Russisk oppkjøp av motorfabrikk får Forsvaret til å reagere

Det russisk-kontrollerte selskapet TMH Internationals oppkjøp av Bergen Engines skaper trøbbel for Forsvaret. Sjøforsvaret er en stor kunde hos motorfabrikken.
Innenriks

TMH International skal etter planen overta motorfabrikken Bergen Engines i løpet av året, skriver E24.

Motorfabrikken har spesialisert seg på store skipsmotorer og har Sjøforsvaret som en viktig kunde. Blant annet har Norges største kystvaktskip, KV Svalbard, hovedmotorer fra Bergen Engines. Det samme gjelder fire andre kystvaktskip samt tre nye kystvaktskip som er under bestilling.

Men Sjøforsvaret er ikke overbegeistret over tanken på at et russiskkontrollert selskap skal levere motorer og ha ansvar for service, vedlikehold og reservedeler til de norske kystvaktskipene.

– Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) og Forsvarsmateriell gjør nå vurderinger av hvordan salget kan påvirke kontrakter og fremtidige leveranser, opplyser Hans Meisingset i kommunikasjonsstaben i FLO til E24.

Ståle Ulriksen, forsker på forsvars- og sikkerhetspolitikk ved Sjøkrigsskolen i Bergen, mener teknologien bak motorene vil være svært interessant for den russiske marinen, som han sier sliter med å bygge sine egne motorer til halvferdige militærskip ved verft i Russland.

(©NTB)