Enkelte norske diplomater har fått vaksine før tiden

Uavhengig av alder har ansatte ved flere norske ambassade fått tilbud om koronavaksine. Også personell i enkelte internasjonale operasjoner er spurt.

Saliba Andreas Korkunc er statssekretær med ansvar for covid-19-saker i Helse- og omsorgsdepartementet. Foto: Lise Åserud / NTB 

Innenriks

Utsendte ved utenriksstasjonene i Amman (Jordan), Bamako (Mali), Kabul (Afghanistan) og Juba (Sør-Sudan) har fått vaksinetilbud gjennom Forsvarets internasjonale operasjoner, opplyser statssekretær Saliba Andreas Korkunc til Dagbladet.

– Medarbeiderne våre i utenriksstasjonene jobber under særlig belastende forhold, preget av til dels betydelig høyere smittespredning enn i Norge, samtidig som tilbudet av helsetjenester ofte er svært mangelfullt, sier Korkunc.

Han understreker at utsendte på utenriksstasjoner i utgangspunktet tilbys vaksine etter samme prioritering som resten av befolkningen.

– Beslutning om tidlig vaksinasjon av utsendte medarbeidere på enkelte særskilt belastede tjenestesteder er tatt på bakgrunn av blant annet informasjon om lokal smitterisiko i dialog mellom Utenriksdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet, opplyser statssekretæren.

På enkelte tjenestesteder blir diplomater tilbudt vaksine av nasjonale myndigheter. Forsvaret har fått 800 vaksinedoser til operasjoner i Midtøsten og Afrika.

Nesten ti prosent av UD-ansatte stasjonert i utlandet har vært koronasmittet, skrev Dagens Næringsliv i mars.

(©NTB)