Marte Michelet svarer på kritikken av «Hva visste hjemmefronten?» i ny bok

I en ny bok som kommer onsdag, skriver Marte Michelet at hun er uenig i kritikken hun har fått for boken «Hva visste hjemmefronten?» fra 2018.

Svarer: Marte Michelet kommer onsdag med en ny bok som svarer på kritikken av «Hva visste hjemmefronten?» fra 2018.  Foto: Berit Roald, NTB Scanpix

Innenriks

– Det at den er full av grove og alvorlige feil er ikke riktig, sier Michelet til NRK.

Boken «Tilsvar, svar på motboken til Hva visste hjemmefronten?» ble gitt ut onsdag og er et svar på «Rapport fra ein gjennomgang av Hva visste hjemmefronten?» av Elise Barring Berggren, Bjarte Bruland og Mats Tangestuen som kom i 2020.

– På punkt etter punkt etter punkt så tilbakeviser jeg de påstandene som er framsatt, sier Marte Michelet til kanalen.


Marte Michelet hasteutgir tilsvarsbok

Forfatter Marte Michelet sitt tilsvar til «Rapport fra ein gjennomgang av Hva visste hjemmefronten?» blir hasteutgitt som bok, melder Gyldendal.


Boken «Hva visste hjemmefronten?» fra 2018 har skapt mye debatt, spesielt for Michelets kritikk av krigshelter fra hjemmefronten. Michelet har tidligere beklaget noen feil i boken. Nå har hun brukt et halvt år på å svare på kritikken fra historikerne, og hun sier de rett og slett er uenige:

– Jeg mener at til tross for mye unødvendig støy og harde anklager, har det brakt oss en bit videre. Mye ny empiri er kommet til overflaten. Dessuten har vi en klar og tydelig uenighet å forholde oss til. Vi er grunnleggende uenig i synet på antisemittismen som faktor i motstandsbevegelsens respons på jødeforfølgelsene, sier Michelet til Vårt Land.

Michelets tilsvar blir i første omgang utgitt som e-bok.


Varsler erstatningssak etter Michelet-bok

Etterkommerne etter motstandsmennene som er omtalt i Marte Michelets bok «Hva visste hjemmefronten» sier erstatningssak er «eneste mulighet».Klarsignal til å gå rettslege steg i Michelet-saka - dersom det er nødvendig

Vinden bles no ei ny retning i stormen rundt Michelet-boka om motstandsrørsla under andre verdskrig, og etterkomarane tek saka vidare saman med advokat John Christian Elden.Ny storm rundt Michelet-bok:

– Eg trur denne saka kjem til å stå som den største bokskandalen i nyare tid

Fleire av etterkomarane til motstandsfolk under den andre verdskrig vurderer søksmål mot forfattar Marte Michelet, dersom forlaget ikkje trekk tilbake den mykje omtalte og kritiserte boka hennar.


(©NTB)