Tre mistenkte omikron-tilfeller i Ullensaker kommune

Ullensaker kommune har sendt tre positive koronaprøvesvar til sekvensering for omikronvarianten. Personene har vært i den sørlige delen av Afrika.

Det er mistanke om tre omikron-tilfeller i Ullensaker kommune. Foto: Heiko Junge / NTB 

Innenriks

Kommuneoverlege Einar Kristian Borud sier til TV 2 at kommunen foreløpig ikke har fått svar på sekvenseringen av testene.

Han opplyser at kommunen velger å sekvensere testene fordi de mistenker omikronsmitte. Å sekvensere et slikt prøvesvar kan ta flere dager.

Ifølge Dagbladet dreier det seg om reisende fra et av de åtte landene som regjeringen på grunn av omikronvarianten fraråder reiser til eller fra: Botswana, Namibia, Eswatini, Lesotho, Malawi, Mosambik, Sør-Afrika og Zimbabwe. Foreløpig er det ikke kjent hvilket eller hvilke av de åtte landene de reisende kom fra.

– Disse prøvene er sendt til sekvensering, og vi har ingen andre holdepunkter for å si at det er snakk om omikronvarianten, sier kommunikasjonsrådgiver Roger Sandum i Ullensaker kommune.

Helsedirektoratet definerer mistenkte tilfeller som:

* Personer som tester positivt etter ankomst til Norge direkte fra eller via mellomlandinger fra ett av de åtte landene sør i sørlige Afrika.

* Husstandsmedlemmer eller tilsvarende nære til en person som er bekreftet smittet med omikron og som tester positivt.

* Andre som tester positivt og hvor sekvensering ikke påviser deltavarianten.

Omikron-varianten har ført til bekymring globalt etter at det fredag ble kjent at mutasjonen har spredt seg raskt i flere land i det sørlige Afrika. Man antar at omikronvarianten er mer smittsom enn deltavarianten, men det har også kommet meldinger om at den gir mindre alvorlig sykdom.