FHI: Ytterligere to omikron-tilfeller bekreftet i Norge hos reisende fra Sør-Afrika

Omikronvarianten av koronaviruset er bekreftet hos to personer som har kommet med fly til Gardermoen fra Sør-Afrika, opplyser FHI.
Innenriks

– Personene det gjelder, kom med fly til Oslo lufthavn, og har vært på karantenehotell på Gardermoen siden ankomst. De har reist fra Sør-Afrika til Norge på to ulike fly mellom 26. og 28. november, skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i en melding på sine egne nettsider.

Disse tilfellene kommer i tillegg til to personer som har fått bekreftet omikronvarianten i Øygarden kommune onsdag.

Begge de to personene er isolert på karantenehotell og følges opp av kommunelegen. De har kun hatt milde symptomer.

– Sannsynlige tilfeller

Nærkontaktene følges opp, og det er igangsatt smittesporing på de aktuelle flygningene.

– Vi venter bekreftende sekvenseringsresultater i løpet av arbeidsdagen i dag, men basert på screeningresultatet ved FHI så er prøvene sannsynlige tilfeller med omikron. Vi har tett kontakt med kommunelegen i Ullensaker, sier avdelingsdirektør ved FHI Line Vold.

Den tredje prøven FHI orienterte om tirsdag er ennå ikke ankommet Folkehelseinstituttet.

– Dette er ikke uventet. Vi mottar nå meldinger fra en rekke kommuner med spørsmål om bistand til vurderinger av hvorvidt smittede i kommunen kan være smittet med omikronvarianten, sier Line Vold.

– Venter melding om flere tilfeller

FHI mottar også, i henhold til rutinene, fortløpende en rekke prøver som er positive for korona for å avklare om prøven har omikronvarianten.

– Flere mikrobiologiske laboratorier i Norge jobber nå med å avklare mulig smitte med omikron-varianten av koronaviruset, og vi venter melding om flere tilfeller de nærmeste dagene. Det viktigste nå er at de som er smittet og deres nærkontakter følger reglene om isolasjon og karantene, sier Vold.