188 mill ekstra til norsk innsats i Afghanistan

Oslo (NTB-Per Christensen): Stortinget bevilger 188 millioner kroner ekstra til den norske militære innsatsen i Afghanistan. Begrunnelsen er at en endret strategi gjør at norske styrker får mer krevende oppgaver.
Innenriks

Alle partiene går inn for at posten «driftsutgifter for norske styrker i utlandet» økes med vel 15 prosent i tråd med regjeringen forslag. Frp mente imidlertid at økningen burde være 218 millioner, og ikke 188 millioner, som vedtaket landet på.


Regjeringen sier i sitt forslag at en sentral del av Norges militære innsats er å bygge afghansk kapasitet, med gradvis overføring av sikkerhetsansvaret til afghanske myndigheter.


Dette gjøres ved å styrke kapasiteten til den afghanske hæren og politiet gjennom trening og mentorvirksomhet. Norske soldater følger afghanske sikkerhetsstyrker når de gjennomfører operasjoner, en metode som på militær sjargong kalles partnering.


Under utenriksdebatten i Stortinget fredag sa flere partier seg svært fornøyd med at utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) så utvetydig har sagt at Norge står fullt og helt bak NATO og de allierte i Afghanistan, og at noen ensidig norsk tilbaketrekking er utelukket. (©NTB)