Streik rammer eksport av norsk fisk

Oslo (NTB): Nesten 900 ansatte ved tolv godsterminaler gikk ut i streik lørdag morgen. I første omgang rammer streiken transporten av norsk fisk ut av landet.
Innenriks

Streikevakter var lørdag morgen på plass ved godsterminalene. Streiken rammer blant annet Schenker Norge og Bring Frigoscandia som begge er store på transport av fersk fisk.


– Etter hvert kan det også bli merkbart i butikkene at det ikke kommer nye varer som klær, sko, hvitevarer, bildeler, hermetikk, tørrvarer, deler i industrien og lignende, forteller 1. nestleder Lars Johnsen i Norsk Transportarbeiderforbund til NTB.


Streiken var et faktum i 5-tiden natt til lørdag. Riksmeklingsmannen hadde ikke funnet grunnlag for å legge fram en skisse i meklingen mellom Transportarbeiderforbundet og Logistikk- og Transportindustriens Landsforening i NHO.


Stridens kjerne er to krav som transportarbeiderne ikke har fått innfridd, regulering av speditørenes mulighet til å leie inn midlertidig ansatte og en omfangsavtale som regulerer hva de ansatte skal gjøre, og hva de skal ha rett til å gjøre.


– Streikeviljen er veldig stor, sier Johnsen som tror streiken kan bli langvarig og sier forbundet er forberedt på det.


Administrerende direktør Tom Rune Nilsen i Logistikk- og Transportindustriens Landsforening mener at de to kravene fra transportarbeiderne var prinsipielle. Arbeidsgiversiden mente omfangsbestemmelsen er et forsøk på å lage en monopolsituasjon for de ansatte på godsterminalen. Blant annet vil sjåfører bli forhindret fra en del oppgaver på terminalene. Nilsen mener det vil skje en konkurransevridning til fordel for bedrifter uten tariffavtale dersom bestemmelsen hadde blitt en realitet. (©NTB)