– Elektrifisering av sokkelen øker CO2-utslipp

Oslo (NTB): Elektrifisering av norsk sokkel gir mer kullkraft i Europa og økte CO2-utslipp, ifølge konsulentselskapet Pöyry.

Illustrasjonsfoto: Jon Eeg / NTB scanpix 

Innenriks

Seniorkonsulent Ole Løfsnæs i konsulentselskapet Pöyry tegnet et kritisk bilde av planene om å elektrifisere norsk sokkel på et seminar i Oslo onsdag, ifølge Teknisk Ukeblad.

– Elektrifiseringen av sokkelen vil føre til at mindre fornybar kraft eksporteres fra Norge til Europa. På kort sikt, fram til cirka 2021-2022, vil CO2-prisen være så lav at når du fjerner norsk fornybarproduksjon fra Europa, må de bruke kullkraft i stedet. Det betyr en netto utslippsøkning, og ikke en utslippsreduksjon, sier Løfsnæs.

Han understreker at CO2-prisen vil øke fra 2022 og utover, slik at gasskraft blir alternativet i Europa om kraft fra Norge uteblir. Det vil gjøre at elektrifisering kan ha en positiv effekt på de samlede CO2-utslippene.

– Gasskraften vil produseres av kraftvarmeverk, og disse er mer effektive enn turbinene på plattformene, sier Løfsnæs.

Han understreker samtidig at uansett hvor mange utslippskvoter man sparer i Norge, vil EUs kvotehandelssystem gjøre at kvotene kjøpes andre steder, slik at den europeiske utslippsveksten blir den samme. (©NTB)