Skattedirektoratet sletter surrogatforeldre

Oslo (NTB): Rundt ti familier har fått beskjed fra Skattedirektoratet om at de slettes som foreldre for sine surrogatbarn i løpet av neste år.

Foto: Heiko Junge / NTB SCANPIX 

Innenriks

Flere av dem blir representert av advokat Arild Humlen som mener slettingen kan være lovstridig. Ifølge Humlen er slettevedtaket som et enkeltvedtak etter forvaltningsloven å regne, skriver VG.

– Man kan ikke etter loven omgjøre et slikt vedtak hvis det er til skade for noen. Og det er det åpenbart her. Prosessen er ulovlig, sier Humlen, som kaller myndighetenes håndtering for røff og unødvendig.

– Det er sensasjonelt oppsiktsvekkende å fatte et slettevedtak uten å vurdere barnas beste. Man sletter barnas forankring til Norge, mener Humlen.

I dag er ikke eggdonasjon og surrogati tillatt i Norge. Flere nordmenn reiser imidlertid til utlandet hvor de benytter seg av denne muligheten. Etter norsk lov er det kvinnen som føder disse barna, som er deres mor, noe som skaper komplikasjoner når barnet skal bringes til Norge.

I begynnelsen av desember fremmet regjeringen et forslag om en midlertidig lov som skal løse opp i floken. Det nye lovforslaget gjør det mulig å etablere juridisk foreldreskap også i tilfeller der dette ikke er mulig etter dagens barnelov eller adopsjonslov. (©NTB)