Vanlig med dobbelt statsborgerskap

Oslo (NTB): Over halvparten av innvandrerne som blir norske statsborgere får beholde sitt statsborgerskap fra sitt tidligere hjemland, viser en ny undersøkelse.

Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB SCANPIX 

Innenriks

Dette til tross for at norsk lov krever at innvandrere må frasi seg sitt tidligere statsborgerskap for å få bli norske statsborgere, skriver Dagsavisen.

Det er tall utarbeidet av Utlendingsdirektoratet (UDI) for Dagsavisen som viser at 52 prosent av de som har søkt om norsk statsborgerskap siden 1. januar 2010 også har beholdt sitt opprinnelige.

Det er første gang en slik analyse er gjort, og resultatet står i sterk kontrast til tidligere anslag som har slått fast at rundt én av tre har dobbelt statsborgerskap.

– Denne nye oversikten fra UDI viser med all tydelighet at dette er en lov og et regelverk som må ryddes opp i. Dagens hovedregel er at den som får bli norsk statsborger må oppgi sitt tidligere statsborgerskap. Vi kan ikke ha en ordning som slår så tilfeldig ut som i dag, sier SV-politiker Olivia Corso Salles til avisen.

Hun mener at Norge bør følge praksisen i land som USA, Sverige, England og Australia, som alle godtar at nye borgere får beholde sitt tidligere statsborgerskap. Selv har hun mor fra Brasil og har dobbelt statsborgerskap. (©NTB)