WADA har fått tak i russisk dopingdatabase

Verdens antidopingbyrå (WADA) bekreftet fredag at det har sikret seg en intern russisk database over dopingtester i årene 2012-15.

WADA-president Craig Reedie kan glede seg over at byrået har fått tak i en intern russisk database over dopingtester. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix 

Sport

Det er en periode da Russland skal ha operert et omfattende statsstøttet dopingprogram.

I en uttalelse melder WADA at byråets etterretnings- og etterforskningsavdeling nå er i ferd med å gå gjennom "enorme" mengder data og vil levere en rapport til styremøtet i Sør-Korea neste uke.

– Disse nye opplysningene styrker bare vårt krav til russiske myndigheter om at de offentlig må godta konklusjonene våre slik at vi alle kan gå videre og gjenoppbygge tilliten til russisk idrett, sier WADA-president Craig Reedie i en uttalelse.

Det var New York Times som først meldte at WADA har fått tak i den russiske databasen.

Lekket

Avisen viste til to kilder som sa at dokumentene ble lekket av en varsler etter at russiske myndigheter avslo å dele informasjonen med etterforskere.

I dokumentene finnes informasjon om tusenvis av dopingtester gjennomført av russiske myndigheter på russiske utøvere.

De nye opplysningene kommer mens IOC forbereder seg til å avgjøre om Russland skal utelukkes fra vinter-OL i 2018. Avgjørelsen skal fattes på et styremøte tidlig i desember.

I øyeblikket er IOCs disiplinærkommisjon i ferd med å behandle dopingsakene som ble innledet mot 28 russiske utøvere på grunnlag av opplysningene i McLaren-rapporten. Seks langrennsløpere er diskvalifisert fra Sotsji-OL og utestengt fra OL på livstid, mens en kunstløper er frikjent.

Tungt

IOC-styret vil ta hensyn til disiplinærkommisjonens avgjørelser og til granskingsrapporten en kommisjon ledet av Samuel Schmid snart skal legge fram. WADA ønsker også å ha et ord med i laget, og de nye dokumentene kan komme til å veie tungt avhengig av hva som finnes der.

Russland skal under Sotsji-OL ha operert et system for å bytte ut dopingprøver avgitt av utøvere med tilgang til dopingmidler.

Landets president Vladimir Putin anklaget torsdag USA for å stå bak dopingbeskyldningene mot Russland for å påvirke det kommende presidentvalget, dette som hevn for påstått russisk innblanding i det amerikanske valget.

– Russland har aldri hatt og vil aldri, håper jeg, ha et system for statlig doping, hevdet Putin.

(©NTB)