FIS varsler kjempeløft for Maren Lundby og de andre hoppjentene

Hoppjentenes kamp for like rettigheter fikk et voldsomt løft torsdag. FIS varsler flere storbakkerenn og mikskonkurranser. Det åpner for Maren Lundby i Raw Air.

Det ble torsdag varslet et solid løft for kvinnehopp fra neste sesong. Her er sportssjef Clas Brede Bråthen (t.v.) og hoppkomitéleder Bente Lill Romøren i Norges Skiforbund sammen med FIS-direktørene Chika Yoshida og Walter Hofer. Foto: Berit Roald / NTB scanpix 

Kulturminister Trine Skei Grande hilser på FIS' hoppsjef Walter Hofer under torsdagens pressekonferanse i Holmenkollen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix 

Maren Lundby og Anne Odine Strøm under et pressetreff i Holmenkollen. I bakgrunnen står landslagssjef Alexander Stöckl. Foto: Berit Roald / NTB scanpix 

Det ble torsdag varslet et solid løft for kvinnehopp fra neste sesong. Her er sportssjef Clas Brede Bråthen (t.v.) og hoppkomitéleder Bente Lill Romøren i Norges Skiforbund sammen med FIS-direktørene Chika Yoshida og Walter Hofer. Foto: Berit Roald / NTB scanpix 

Sport

FIS' renndirektør Walter Hofer var på plass sammen med kulturminister Trine Skei Grande da ideene ble lansert på kvinnedagen foran Raw Air.

– Vi startet med kontinentalcup for kvinner i 2004. For bare sju år siden kom verdenscupen på programmet. Vi har hatt jentene med i fem ski-VM og to OL, men alt har skjedd i normalbakken. Nå er vi klare for neste steg. Vi har levert søknad om å fjerne restriksjonene om at jentene bare skal hoppe i normalbakker, sa Hofer.

I helgen hopper både kvinner og menn i storbakken i Holmenkollen. Det skal bli flere slike felleshelger neste sesong. Hoppjentene skal bli et langt mer synlig produkt sammen med gutta.

Grande: – Et scoop

Og når jentene flytter over i storbakken, blir det mye lettere å få dem inn på Raw Air-programmet.

– Motivasjonen min skyter i været. Nå kan jeg gå inn i en ny sesong og ha enda mer å hoppe for. Nå blir vi ikke lenger gjemt bort en eller annen plass. Jeg har noen ganger fått følelsen av at folk ikke bryr seg, sier Maren Lundby til NTB.

– Dette er et scoop for hoppsporten. Jeg tror dette også vil gi et kommersielt løft for skihoppingen, sa Grande.

– Veldig bra. Dette løfter jentehopp. Det gleder meg voldsomt. Vi har Maren Lundby, som kommer til å bli en viktig aktør i norsk og internasjonal hoppsport i mange år. Nå blir jentehopp en enda større del av hoppfamilien, sier landslagssjef Alexander Stöckl til NTB.

Det siste løftet

Det er uklart når hoppjentene får være med i Raw Air, men man er nærmere enn noen gang.

– En glimrende mulighet til å vise at hoppsporten og norsk idrett er i front på dette området. Det er gledelig at kulturministeren tar del i dette. Dette er en glimrende mulighet for henne til å gjøre det siste løftet for jentedelen i vår sport, sier sportssjef Clas Brede Bråthen.

Det er liten tvil om hvor mye prestisje FIS legger i jenteløftet når Walter Hofer og renndirektørkollega Chika Yoshida begge var til stede i Holmenkollen torsdag.

Komitéleder hopp, Bente-Lill Romøren, var også på plass da hoppjentene tok et steg nærmere full likestilling i hoppbakken.(©NTB)