Gull-Maren hopper av glede over jenteløft: – Motivasjon skyter i været

OL-vinner Maren Lundby (23) var et eneste stort smil da hun fikk beskjeden om at hoppjentene skal opp i store bakker.

Maren Lundby hilser på FIS' mektige renndirektør Walter Hofer. I midten står en smilende kulturminister Trine Skei Grande. Foto: Berit Roald / NTB scanpix 

Kulturminister Trine Skei Grande, Maren Lundby og FIS' renndirektør Walter Hofer under torsdagens pressekonferanse i Holmenkollen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix 

Sport

Nå er det bare et spørsmål om tid før jentene får være med gutta i Raw Air.

– Det er helt utrolig gledelig. Jeg hadde et håp om at vi skulle få bli med snart, men at det skulle gå så fort og at vi snart er med i hele Raw Air, er over all forventning, sier Lundby.

Den mektige renndirektøren i FIS, Walter Hofer, kunne sammen med kulturminister Trine Skei Grande fortelle at den såkalte normalbakkeregelen forsvinner.

Det betyr at Maren Lundby, Silje Opseth, Anna Odine Strøm og de andre hoppjentene flytter opp i storbakken. Det internasjonale skiforbundet (FIS) lover i tillegg hoppjentene flere renn, attpåtil sammen med gutta.

Ikke lenger bortgjemt

Denne helgen hopper jentene sammen med hoppgutta i Holmenkollen. Det er svært sjelden begge kjønn er på samme sted til samme tid. Nå blir det også mikskonkurranser i verdenscupen etter mønster fra ski-VM.

– Motivasjonen min skyter i været. Nå kan jeg gå inn i en ny sesong og ha enda mer å hoppe for. Nå blir vi ikke lenger gjemt bort en eller annen plass. Jeg har noen ganger fått følelsen av at folk ikke bryr seg, sier Lundby til NTB.

– Hvordan var det egentlig å vinne verdenscupen i Rasnov i Romania?

– Det var stort for meg uansett. Jeg har fått mange positive reaksjoner fra folk i Norge, men det blir noe helt annet når vi skal hoppe sammen med gutta. Det vil gi jentehoppingen et løft, men også løfte gutta og hele hopproduktet.

Flere storbakkerenn har vært en kampsak for Bøverbru-jenta. Nå er kampen endelig vunnet.

– Folk begynner å se at det går an å hoppe i store bakker også for småpiker, sier den munnrappe totningen.

Kulturminister Trine Skei Grande gledet seg også stort over jenteløftet.

– Det er flaut at det har tatt så langt tid, men vi skal glede oss over at vi har fått det til. Jeg tror dette er bra for rekrutteringen og at det også vil gi hoppsporten et kommersielt løft. Nå får man se gutter og jenter i de samme bakkene, sier Grande til NTB.

Fullstendig idiotisk

I OL hadde Maren Lundby bare én konkurranse: Normalbakkerennet i Pyeongchang. Dermed reiste 23-åringen hjem til Norge før kulturministeren fikk med seg en rekke konkurranser i siste halvdel av vinterlekene.

– Det føles så utrolig urettferdig. Det er noen hoppjenter som har måttet tåle mye fordi de ikke har hatt like mange muligheter. Denne kampen engasjerer flere enn dem som bare er opptatt av hopp. Maren Lundbys prestasjoner i OL viser bare hvor fullstendig idiotisk det hele har vært. Det var utrolig kjipt at jeg ikke fikk se henne i aksjon. Vi skal ikke sende hjem så gode idrettsutøvere så tidlig under et OL.

– Jeg deler hennes oppfatning, helt idiotisk, sier Maren Lundby.

Gull-Maren har vunnet både OL-gull og verdenscupen denne vinteren, men den største seieren kom på mange måter torsdag kveld.

– Veldig bra. Dette løfter jentehopp. Det gleder meg voldsomt. Vi har Maren Lundby, som kommer til å bli en viktig aktør i norsk og internasjonal hoppsport i mange år. Nå blir jentehopp en enda større del av hoppfamilien, sier landslagssjef Alexander Stöckl til NTB.

(©NTB)