Ulsom på vei mot seier i Iditarod

Norske Joar Leifseth Ulsom fra Rana leder hundekjøringsklassikeren Iditarod klart med litt over 12 mil igjen til mål i Nome.

Norske Joar Leifseth Ulsom leder Iditarod med litt over 12 mil igjen av den 160 mil lange kraftprøven. Her et bilde tatt i forbindelse med starten i Willow 4. mars. Foto: Mark Thiessen, AP / NTB scanpix 

Sport

Ulsom var først inn til White Mountain tirsdag. Der er deltakerne nødt til å hvile i åtte timer før de kan legge ut på de siste 123 kilometerne til Nome.

– Fantastisk, sa Ulsom i en kort kommentar da han fikk en sjekk på 2500 dollar for å komme først til White Mountain. Så begynte han å ta seg av hundene for hvileperioden.

Uten uhell ventes nordmannen å komme i mål tidlig onsdag lokal tid i Alaska, som tredje Iditarod-vinner noensinne født utenfor USA.

Vinneren får 50.000 dollar og en bil.

Eksklusivt selskap

Sveitsiske Martin Buser ble amerikansk statsborger etter å ha vunnet Iditarod for fjerde gang i 2002. Norske Robert Sørlie, som vant i 2003 og 2005, er så langt eneste hundekjører uten amerikansk pass som har Iditarod-seier å skryte av.

Franske Nicolas Petit hadde en tilsynelatende klar ledelse så sent som mandag, men han mistet sporet i en snøstorm på isen i Beringhavet og ble passert av Ulsom. Nordmannen forlot sjekkpunktet Elim tirsdag morgen omtrent tre timer før Petit.

Mitch Seavey, som er tittelforsvarer i det over 1600 kilometer lange maratonløpet gjennom Alaskas ødemark, er på tredjeplass.

Bryter Seavey-rekken

Seavey-familien har dominert Iditarod med seier de seks siste årene. 58-årige Mitch Seavey har vunnet i 2004, 2013 og 2017.

Hans sønn Dallas Seavey, som har fire seirer i løpet, boikotter årets løp i protest mot behandlingen av en dopingsak og deltar i stedet i Finnmarksløpet i Norge.

Ulsom har vært i tetsjiktet i Iditarod flere år på rad. I år ser han ut til å få sin etterlengtede seier.

67 hundekjørere la ut på kraftprøven fra Willow 4. mars.

(©NTB)