Lundanes tok Norge til stafettgull i orienterings-EM

Norge slo overraskende hjemmefavoritten Sveits og tok et klart gull på herrestafetten under EM i orientering lørdag.

Olav Lundanes ledet Norge til stafettseier i EM. Her er han under VM i Sverige i 2016. Foto: Adam Ihse / TT / NTB scanpix 

Ankermann Olav Lundanes, fulgt av lagkameratene Eskil Kinneberg (t.v.) og Magne Dæhli, jubler i det han løper i mål og sikrer Norge gull på herrestafetten under EM i orientering lørdag. Foto: Norges Orienteringsforbund / NTB scanpix 

Sport

På herresiden var det Norges aller første stafettgull i orienterings-EM. For to år siden ble det sølv. Norge er ubeseiret i tre strake mesterskapsstafetter (to i VM, én i EM).

– Dette er fantastisk deilig, og det betyr mye for oss som lag. Det er utrolig kult at vi nå har vunnet stafetten i tre internasjonale mesterskap på rad. Det tror jeg ikke noen har gjort tidligere, sa ankermann Olav Lundanes etter lørdagens triumf i Tesserete.

Han var i mål et halvt minutt foran rivalen Daniel Hubmann. Sveits var pekt ut som en klar favoritt på hjemmebane, men kom til kort og måtte ta til takke med EM-sølvet.

Økte avstanden

Eskil Kinneberg løp første etappe for Norge. Han var nummer ti og 21 sekunder bak teten da han vekslet med Magne Dæhli. Lundanes ble sendt ut på siste etappe i føringen og med en luke på tre sekunder.

Lørdagens gull var Lundanes' første i EM-sammenheng siden 2012. I fjor vant han VM-gull i både langdistanse og stafett.

Det norske 2.-laget ble nummer ni og besto av Thomas Årstad Natvig, Gaute Hallan Steiwer og Paul Sirum.

Rett utenfor pallen

Kvinnestafetten ble vunnet av Sveits. Sølvet og bronsen gikk til Sverige og Danmark. Sigrid Alexandersen, Silje Ekroll Jahren og Andrine Benjaminsen løp Norge til fjerdeplassen.

– Det er klart at det er litt surt. Og jeg føler på en måte at den lille bommen min mot slutten av andreetappen ble veldig avgjørende. Selv om det ikke var noen veldig stor bom, mistet vi da kontakten med fronten av feltet. Da ble det vanskelig for Andrine på sisteetappe, sa Silje Ekroll Jahren.

Ingjerd Myhre, Kari Hallan Steiwer og Marie Olaussen utgjorde det norske 2.-laget.

(©NTB)