Russland tilbake i Paralympics-varmen

Russland ønskes velkommen tilbake i Paralympics etter å ha vært ute i kulden i 30 måneder som følge av sine dopingskandaler.
Sport

Den internasjonale paralympiske komiteen (IPC) fattet vedtaket fredag, men det gjøres med strenge betingelser som må følges opp dersom russerne ikke skal utestenges igjen.

IPC utestengte Russlands paralympiske komité (RPC) i august 2016, og ingen russere fikk delta i Paralympics i Rio de Janeiro det året. 30 russere fikk være med som uavhengige utøvere i fjorårets Paralympics i Pyeongchang.

– Siden utelukkelsen har RPC gjort viktige framskritt mot å forvandle sin ledelsesstruktur og i gjennomføringen av sine antidopingaktiviteter. De har oppfylt 69 av de 70 kriteriene vi satte for gjeninnsettelse, og det gir oss tro på at det er en kraftig forbedret organisasjon vi tar inn igjen, sier IPC-president Andrew Parsons i en pressemelding.

– Ettersom Russland skuffende nok ikke har godtatt alle konklusjoner i McLaren-rapporten, kan vi bare oppheve utelukkelsen under strenge betingelser. Vi kommer til å følge RPC tett fram til utgangen av 2022, en periode som omfatter Paralympics i Tokyo i 2020 og i Beijing i 2022.

Blant de mange påleggene russerne må innfri for å forbli i varmen er ekstra dopingtesting av russiske utøvere på RPCs regning. Det er også en forutsetning at Russlands antidopingorgan (RUSADA) beholder sin WADA-godkjenning.

(©NTB)