Ukraina brøt EM-forbannelsen – slo Nord-Makedonia 2-1

Ukraina sto med seks strake tap i EM-sluttspill, men torsdag brøt de forbannelsen da Nord-Makedonia ble slått 2-1 i en dramatisk kamp i Bucuresti.

Andrej Jarmolenko feirer etter å ha sendt Ukraina i ledelsen. Foto: Robert Ghement / AP / NTB 

Sport

Ukrainerne slo Sverige da landet EM-debuterte på hjemmebane i Kiev i 2012. Siden den gang hadde det blitt seks strake tap for østeuropeerne. Faktisk har det gått så dårlig at de to målene i 2-3-tapet mot Nederland søndag var de første siden kampen mot Sverige.

Torsdag ble dessuten en annen EM-forbannelse brutt for de gulkledde. Da Andrej Jarmolenko, som har deltatt i alle Ukrainas EM-sluttspill, satte ballen i nettet i det 29. minutt, var det første gang landslaget hadde scoret før pause i en EM-kamp.

Jarmolenko fikk også målgivende da Roman Jaremtsjuk doblet ledelsen fem minutter etter. Innsatsen førte til at Uefa kåret han til banens beste spiller.

– Jeg er veldig glad for bestemannsprisen, men først og fremst er jeg fornøyd med at vi tok tre poeng. Jeg ville ikke fokusert kun på de som scorer mål og har målgivende. Bare se på hvor bra forsvaret vårt presterte i dag, sa han til Uefa etter kampen.

Og forsvaret var trolig det som reddet seieren. Ti minutter etter pause reduserte nemlig Ezgjan Alioski på keeperreturen etter egen straffemiss, og Nord-Makedonia var flere ganger nær utligning.

For Ukraina er nå sjansene for avansement gode. De møter Østerrike i siste kamp mandag. Det blir en finale om 2.-plassen i gruppa, og Ukraina greier seg med uavgjort etter Nederlands 2-0-seier over Østerrike.

For Nord-Makedonia er mulighetene til avansement borte. Laget som kvalifiserte seg som representant for nasjonsligaens D-divisjon ble det første som er utslått.

Historisk duo

Ukraina startet friskt i Bucuresti og hadde allerede etter ti minutter hatt flere store målsjanser.

Til tross for de store mulighetene slet de med å ha de siste lille marginene på sin side, men etter en snau halvtime fikk Jarmolenko stå alene på bakerste stolpe og sette ballen i nettet. Målet kom etter et hjørnespark der Oleksander Karavajev flikket ballen videre til West Ham-spilleren.

Jarmolenko var også sentral da ledelsen ble doblet kun fem minutter senere. På høyrekanten fikk han ballen fra Oleksander Zintsjenko før han slo gjennom Roman Jaremtsjuk, som alene med keeper kunne sette ballen i nærmeste hjørne.

Med de to målene ble duoen Jarmalenko/Jaremtsjuk historisk i EM-sammenheng. De sto bak hvert sitt mål også mot Nederland. Ingen duo har noen gang scoret hvert sitt mål i de to første kampene i et EM, ifølge statistikktjenesten OptaJoe.

Etter at Ukraina hadde dominert det meste av omgangen trodde Nord-Makedonia de hadde redusert like etter 2-0-målet. Goran Pandev vippet ballen lekket over keeper, men dessverre for makedonerne var han offside da han ble spilt gjennom.

To straffemiss

Likevel var ukrainernes pauseledelse mer enn fortjent. Etter pause satte derimot Nord-Makedonia virkelig press og var flere ganger nærme. Da de fikk straffe ti minutter etter pause lå også alt til rette for at reduseringen skulle komme.

Ezgjan Aliosksi forsøk fra ellevemeteren ble riktignok stanset av keeper Georgij Busjtsjan, men ballen gikk rett tilbake til Alioski, som scoret på returen.

Mellom en rekke gode sjanser til begge lag fikk også Ukraina prøve seg fra straffemerket. Etter en sjekk med VAR ble det nemlig klarert at Daniel Avramovski var oppe med armen og gjorde seg større da han blokkerte frisparket fra Ruslan Malinovskij.

Malinovskij tok straffen, men heller ikke han greide å overliste keeper på første forsøk. Denne gangen ble det heller ingen retur, og Ukraina fikk ikke punktert kampen slik de hadde håpet.

Likevel holdt de unna og sikret tre viktige poeng i kampen om plass i åttedelsfinalene.

(©NTB)