Tåkedrama utsatte kvinnelandslagets storseier mot Armenia – kampen fullføres onsdag

Kvinnelandslaget i fotball må vente til onsdag morgen med å fullføre en nesten perfekt høst. Kampen mot Armenia ble avbrutt av tåke på 9-0 til Norge.

Guro Reiten og Karina Sævik feirer scoring i Jerevan før kampen ble stoppet av tåke. Foto: Hakob Berberyan, AP / NTB 

Guro Bergsvand setter inn 8–0 for Norge i tåken i Jerevan. Litt etter ble VM-kvalifiseringskampen mot Armenia stoppet på grunn av dårlig sikt. Foto: Hakob Berberyan, AP / NTB 

Guro Reiten og Karina Sævik feirer scoring i Jerevan før kampen ble stoppet av tåke. Foto: Hakob Berberyan, AP / NTB 

Sport

De siste 20 minuttene i Jerevan spilles onsdag med start 08.00 norsk tid.

Tåken senket seg over stadion et stykke ut i 2. omgang, og i det 70. minutt var sikten så dårlig at den franske dommeren Victoria Bayer ikke så annen utvei enn å stoppe kampen. Armenias lag gikk av banen, mens Norges ble værende. De mente at det var forhold til å spille videre.

Etter et kvarter kom armenerne ut på banen igjen. Dommerne hadde funnet fram en oransje ball, og de norske tok på seg reflekterende grønne overtrekksvester, som imidlertid var til forveksling like dommertrioens drakter.

Mens lagene ventet på at kampen skulle gjenopptas ble tåken tykkere igjen, og etter hvert gikk begge lag i garderobene. 45 minutter etter at kampen ble stoppet kom avgjørelsen om at den fullføres først onsdag.

Sikten for dårlig

Norges landslagssjef Martin Sjögren mener kampen kunne vært spilt ferdig, til tross for tåken.

– Det er mildt sagt spesielt. Vi synes at vi kan spille ferdig kampen, men dommeren hevder at sikten er for dårlig. Det er 20 minutter igjen av en kamp der vi leder 9-0, så må vi avbryte og spille ferdig i morgen. Det føles ikke helt optimalt, men vi kan ikke gjøre noe med reglene, sa landslagssjef Martin Sjögren i et intervju på landslagets Twitter-konto.

Avgjørelsen utsetter bare Norges innkassering av tre nye poeng og kraftig forbedret målforskjell. 16 av 18 mulige poeng og hittil 33-0 i målforskjell er status for høstens seks kvalifiseringskamper.

– Vi møtte et lag som sto med ti spillere bak. Det var trangt og mye trafikk, men vi dro opp tempoet litt i 2. omgang, og da begynte målene å trille inn. Ambisjonen er å score noen til i morgen, sa Sjögren.

Norges mål er scoret av Elisabeth Terland (2), Lisa-Marie Utland (2), Frida Maanum, Guro Reiten, Anja Sønstevold, Guro Bergsvand og Celin Bizet Ildhusøy.

Hull på byllen

Armenia hadde byttet ut sin hardt prøvede keeper Lena Andriasyan, som slapp inn åtte mål på Ullevaal i september (før hun ble byttet ut) og hele 19 i Belgia torsdag. Hun var erstattet av Syuzanna Sirekanyan, som med hjelp fra en dyp 6-3-1-formasjon holdt nullen i en drøy halvtime.

Hun trengte bare et par gode redninger for å gjøre det, mot et norsk lag som slet med å få tempo og presisjon i pasningsspillet og stanget mot den armenske forsvarssekseren.

Terland ble spilleren som fikk hull på byllen, med god hjelp fra pasningsfoten til Maanum. Da målet endelig kom i det 31. minutt, var det av den riktig fine sorten.

Kaptein Ingrid Syrstad Engen slo en stikker til Reiten, som spilte fram Maanum på høyresiden i feltet. Hun slo skrått ut i feltet, der Terland satte foten på ballen og styrte den i lengste hjørne.

Bare tre minutter senere kom 2-0-målet, og igjen lå det gode prestasjoner bak. Maanum fikk ballen fra Julie Blakstad og slo en smart stikker til Terland, som listet ballen forbi keeper med en utsideberøring ved hjørnet av 5-meteren.

Reiten hadde et knallskudd i tverrliggeren før hun noterte en ny assist da Lisa-Marie Utland gjorde 3-0 kort før pause. Reiten spilte vegg med Maanum og slo et presist innlegg som Utland styrte inn med hodet.

På overtid i den første omgangen burde Terland ha fullført sitt hattrick. Utland ble spilt gjennom av Reiten og serverte spissmakkeren åpent mål, men Terland skjøt utenfor.

Målrush og tåkehav

4-0 kom i stedet etter halvannet minutt av den andre omgangen. Terland kjempet ballen til Maanum, som så at keeper sto langt ute og sendte ballen i en bue over henne.

Fire minutter senere banet en Sævik-dribling vei for Reitens skudd i motsatt kryss, og etter et dobbeltbytte var det første Lisa Naalsund gjorde å levere assist til Utlands 6-0-mål.

I det 59. minutt brukte Sønstevold skuddfoten fra nesten 30 meter, og via en motspiller føk ballen inn i hjørnet til hennes første landslagsmål.

Bergsvand satte 8-0 i tomt bur da Sønstevold spilte ballen inn igjen etter et norsk hjørnespark som ble dårlig klarert. Så tetnet tåken betydelig til, og det var svært dårlig sikt da innbytter Ildhusøy i det 69. minutt scoret sitt første landslagsmål etter et nytt hjørnespark.


Rett etter avbrøt dommeren kampen. Den gjenopptas onsdag klokka 11.00 lokal tid. I Norge er det klokka åtte.(©NTB)