(Uke 15 – bolig2) Bruk boligvettet

Boligen er det dyreste du skal kjøpe, men det er mye som skal sjekkes for å unngå at du skaffer deg en problemkåk. Pugg de nye boligvettreglene.
Tema

Boligen er det dyreste du skal kjøpe, men det er mye som skal sjekkes for å unngå at du skaffer deg en problemkåk. Pugg de nye boligvettreglene.

– Det er naturligvis en risiko med alt du kjøper, men det er ekstra dumt å risikere hundretusener eller millioner av kroner på en bolig som viser seg å være full av feil og mangler. Du kan gjøre den risikoen så liten som mulig hvis du vet hva du skal se og spørre etter på visning, sier Sverre Holøs, seniorforsker i SINTEF Byggforsk.

Hvert år opplever tusenvis av nordmenn konflikter i forbindelse med boligkjøp, og hver fjerde boligkjøper klager på grunn av feil og mangler ved boligen.
Derfor har SINTEF Byggforsk nå lansert ni boligvettregler. Reglene skal hjelpe boligkjøpere å sette seg inn i eiendomsmarkedet, samt å hindre kjøpstabber og at folk lar seg lure av dyktige selgere.
– Lukter det godt av nystekte kanelboller eller duftelys på en visning, kan det være fordi selgeren ønsker å stenge vekk andre lukter fra for eksempel fukt og råte, bemerker Holøs.

Vær kritisk på visning

Flere av punktene i boligvettreglene handler nettopp om det å gå på visning. Naturlig nok, fordi det er bare da man har mulighet til å sjekke «varen» med egne øyne og andre sanser.

Det første man bør gjøre er å trene på å gå på visningsrunde, mener Kari Thunshelle, senior prosjektleder i SINTEF Byggforsk.
– Gå noen testrunder i det området du har tenkt å kjøpe bolig. Da danner du deg et inntrykk av hva du vil ha, hva du skal se etter og hva du kan få for de pengene du har til boligkjøp. Samtidig får du erfaring med hva det er du møter på visning, og det hjelper deg å sile ut de boligtypene du ikke er villig til å by på, sier Thunshelle.
Hun understreker at man bør ha med en venn, en slektning eller en bekjent når man ser på en bolig man vurderer å kjøpe. Den andre kan med fordel være en som har litt kunnskap om boliger.
– Å være to på visning er bra fordi det er flere til å spørre, lytte og se. Det er ikke alltid lett å få med seg alt, og det er godt å ha noen å diskutere med etterpå. Den som ikke har planer om å kjøpe boligen, ser ofte med et mer kritisk blikk enn den som er på boligjakt. Om du virkelig har lyst på boligen, bør du dessuten gå to ganger på visning. Den andre gangen etter å ha fordøyd inntrykk, lest papirene nøye og forhørt deg med noen som kan mer om ting du lurer på etter første runde, sier Kari Thunshelle.
– Og tenk framover. Du skal kanskje ha boligen noen år. Skal det for eksempel bo barn der om noen år? Er det nok bodplass? Man skal jo få plass til livet sitt i den nye boligen, legger Holøs til.

Hva skal man spørre om?

Det er lurt å være ekstra nøye med de mest kostnadskrevende delene av et hus, som badet, taket og eventuelle skader som følge av sopp, råte og vannlekkasjer.

Er tilbygg og garasjer byggemeldt? Hvilken isolering har boligen? Hvordan står det til med det elektriske anlegget? Hvor gamle er vinduene? Er boligen brannsikker? Har boligen god ventilering? Hvilke innvendige vegger kan enkelt rives for å lage nye romløsninger? Er det fall mot sluket på våtrommet, eller, som det noen ganger er, fall fra sluket? Er oppussing av våtrom utført av fagfolk som har fulgt våtromsnormen? Er ombygging av kjeller og loft til nye boligrom gjort forskriftsmessig? Er det nødvendig med vedlikehold, og i så fall hva slags? Og hva med støy fra naboer?
Hvis det dreier seg om borettslag eller sameie, er det dessuten viktig å sjekke om det er planlagt oppussing som fører til at husleien fyker i været. Byggeår, boligtype og eierform er viktige utgangspunkt for å ha gode spørsmål til megler eller selger.
Du som boligkjøper bør kalkulere kostnadene ved eventuelle feil, mangler eller nødvendig vedlikehold inn i boligkjøpet.
Og hvis det er noe ved boligen du ikke får svar på, for eksempel om tilbygget er oppført lovlig, kan man by med det som et forbehold.

(UNDERSAK 1) Boligvettreglene SINTEF Byggforsk:

1. Legg ikke ut på visning uten trening

Gå gjerne på visninger bare for å trene på situasjonen.

2. Meld fra hvor du står

Hvis du etter kjøpet oppdager en mangel, må du melde fra så fort som mulig. Da kan du unngå rettslige aksjoner, eller at du taper retten til å gjøre krav gjeldende.

3. Vis respekt for byggemeldingen

Er det satt opp påbygg, garasje, terrasse eller lignende som det ikke er byggemeldt eller søkt om, kan kommunen gi påbud om riving. Legg inn forbehold ved budgivningen om at tiltakene blir godkjent.

4. Vær rustet mot uvær og kulde

Når uværet kommer eller det blåser opp og blir kaldt, trenger huset fuktsikring og god isolasjon. Hvis boligen trenger etterisolering, utskifting av vinduer eller ny drenering, kan det bli dyrt.

5. Lytt til erfarne fagfolk

Folk som kjenner et fagområde, vet som regel om særegenheter som kan være til hjelp på visningen. Er du usikker på om du har riktig kompetanse og erfaring, bør du få fagfolk til å kartlegge boligen nærmere.

6. Bruk Boligkjøperboka som kompass

Ta alltid med Boligkjøperboka på visningen. Studerer du boka på forhånd, har du lagt grunnlaget for en sikker gjennomføring av boligkjøpet.

7. Gå ikke på visning alene

For det første er det ofte hyggeligere med turfølge, og skulle det oppstå problemer, kan noen i turfølget hjelpe deg. Ta med fagfolk hvis du kan.

8. Vend i tide – det er ingen skam å snu

Er det gitt risikoopplysninger, kan du tape retten til å fremme et mangelskrav i etterkant hvis du ikke legger inn forbehold ved budgivningen. Senk eventuelt budet eller se deg om etter en annen bolig.

9. Spar penger ved å grave deg ned i Boligkjøperboka

Markedsføring og knappe frister gjør boligkjøpet risikofylt. For lite tid og kunnskap kan gi uventede kostnader senere. Vent ikke med å grave deg ned i Boligkjøperboka til du har kjøpt katta i sekken.

DOBBELTSJEKK BOLIGEN: SINTEF Byggforsk har kommet opp med ni boligvettregler. Huskereglene skal hjelpe folk som er på boligjakt å gjøre et fornuftig kjøp. Her sjekker Sverre Holøs inne og Kari Thunshelle ute. Begge jobber i SINTEF Byggforsk. De anbefaler blant annet at man er to på visning. (FOTO: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix)

GÅ GRUNDIG TIL VERKS: Undersøk nøye den boligen du vurderer å kjøpe. Les verditaksten eller tilstandsrapporten, og be om dokumentasjon der det er aktuelt, råder Kari Thunshelle og Sverre Holøs i SINTEF Byggforsk. (FOTO: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix)

TAKSJEKK: Sverre Holøs, seniorforsker i SINTEF Byggforsk, understreker at taket kan være noe av det dyreste å reparere. (FOTO: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix)

RØMNINGSVEI: Kari Thunshelle, senior prosjektleder i SINTEF Byggforsk, tester rømningsveien på et soverom. (FOTO: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix)

VÅTROMSNORMEN: Er oppussingen av badet gjort av fagfolk, og er våtromsnormen fulgt? spør Sverre Holøs. (FOTO: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix)

SJEKK OVER ALT: Ta gjerne med deg en venn, slektning eller bekjent med godt boligvett på visningen. Det kan bli kostbart å reparere feil eller mangler som skyldes dårlig håndverk, som for eksempel fører til vannskader. Det kan fagfolk og andre med erfaring avsløre. (FOTO: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix)

VINDU FRA MAI 2011: Vinduets produksjonsår er som regel preget inn i avstandsskinnen mellom glassene. (FOTO: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix)

VANNET MÅ VEKK: Er det fall mot sluket, eller fall fra sluket? (FOTO: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix)

KLINKEKULETRIKSET: Ta med en klinkekule på visning. Da finner du ut om det er fall mot slukene på våtrom, og om andre gulv er skjeve. (FOTO: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix)

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Tema