Catalonia begynner forberedelsene til løsrivelse

Barcelona (NTB-AFP): Regionsforsamlingen i Catalonia trosser regjeringen i Madrid og har vedtatt å begynne arbeidet med et veikart mot løsrivelse. Statsminister Mariano Rajoy mener vedtaket er ugyldig.

Catalonia håper på full løsrivelse fra resten av Spania alt i 2017 og begynner nå forberedelsene. Foto: Reuters / NTB scanpix 

Utenriks

Et flertall av de folkevalgte i forsamlingen støtter kravet om uavhengighet for Catalonia, til tross for at den spanske regjeringen og nasjonalforsamlingen har gjort det klart at dette ikke kommer på tale.

Mandag vedtok regionforsamlingen et resolusjonsforslag fra Sammen for ja, koalisjonen til regionpresidenten Artur Mas, som innebærer at arbeidet med å forberede løsrivelse i 2017 skal starte i løpet av 30 dager.

Men landets konservative statsminister Mariano Rajoy sier han kommer til å be Spanias grunnlovsdomstol om å kjenne vedtaket ugyldig.

– Det katalanske uavhengighetsvedtaket vil ikke få noen konsekvenser, sa Rajoy mandag.

Rajoy forbereder seg nå til valget 20. desember og har støtte både fra Sosialistpartiet og det nye sentrum-høyre-partiet Ciudadanos i spørsmålet om Catalonia. (©NTB)