Klimaavtalen vedtatt i Paris

Paris (NTB-Are Føli og Johan Falnes): Den nye globale klimaavtalen hvor nesten alle verdens land forplikter seg til å begrense utslippene av klimagasser, er vedtatt i Paris.

Det var en dypt rørt Laurant Fabius som kunne fastslå at han ikke så noen som hadde motforestillinger mot teksten. Foto: Reuters / NTB scanpix 

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius og FNs klimasjef Christiana Figueres (t.v.) feirer vedtaket av den nye klimaavtalen. Foto: Stephane Mahe / Reuters / NTB scanpix 

Utenriks

Voldsom applaus brøt ut i plenumssalen på konferansesenteret i den franske hovedstaden da avtalen var et faktum. Flere av forhandlerne som har vært med på å jobbe fram avtalen, gråt av glede.

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius var tydelig rørt da kan fastslo at han ikke så noen som hadde motforestillinger mot teksten.

– Jeg ser dette rommet, jeg ser at reaksjonen er positiv. Jeg hører ingen protester. Parisavtalen er vedtatt, erklærte Fabius idet han klubbet avtalen gjennom.

Målet med Parisavtalen er å stanse den globale oppvarmingen før den får katastrofale konsekvenser. På sikt vil det kreve store teknologiske og økonomiske endringer, og en revolusjon av verdens energiproduksjon.

Parisavtalen er den første globale klimaavtalen der det legges opp til at alle verdens land skal bidra til å få ned utslippene av klimagasser. (©NTB)