Kraftig økning i båtflyktninger til Italia

Genève (NTB-Reuters): Nesten 6.000 flyktninger og migranter har de siste tre dagene krysset Middelhavet fra Libya til Italia, ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon IOM.

Mange av dem som har blitt berget i Middelhavet på vei fra den nordafrikanske kysten til Europa, er blitt berget av Siem Pilot. Her går båtflyktninger på land fra det norske skipet i den sicilianske havna onsdag denne uka. Foto: Guglielmo Mangiapane / Reuters / NTB scanpix 

Utenriks

Dermed ligger Italia an til å motta minst 100.000 migranter for tredje året på rad, ifølge IOM, som varsler at tallet kan komme til å bli mye høyere i 2016.

Bare rundt 300 mennesker krysset Egeerhavet mellom Tyrkia og Hellas hittil denne uka. Migranter som tar den kortere og langt mindre farligere flyktningruten til Europa via greske øyer, møter nå en rekke hindre på flukten som følge av stengte grenser på Balkan og EUs returavtale med Tyrkia.

IOM har registrert over 732 dødsfall blant migranter og flyktninger i Middelhavet hittil i år, nesten halvparten av dem var på vei fra Nord-Afrika til Italia.

Så langt i år har rundt 24.000 båtflyktninger ankommet Italia, men den såkalte høysesongen for migrasjon har knapt begynt. Til sammenligning har 153.000 tatt seg til Hellas.

– Hvis det fortsetter på dette nivået gjennom våren og sommermånedene, så er det all grunn til å tro at ankomstene til Italia vil passere 100.000 for tredje år på rad. Tallet kan muligens bli mye høyere, sa IOM-talsmann Joel Millmann under en ukentlig FN-redegjørelse i Genève fredag. (©NTB)