Kina og USA slutter seg til Parisavtalen

Beijing (NTB-AFP-DPA): Kina og USA har formelt sluttet seg til klimaavtalen som nesten 200 land ble enige om på FNs klimatoppmøte i Paris i fjor.

President Barack Obama kunngjorde kort tid etter ankomst i Kina lørdag at Parisavtalen skal ratifiseres. President Xi Jinping varslet at også Kina ratifiserer avtalen. Foto: Reuters / NTB scanpix 

Utenriks

USAs president Barack Obama og hans kinesiske kollega Xi Jinping kunngjorde lørdag at de har overlevert dokumentene til FNs generalsekretær Ban Ki-moon. Dermed forplikter de to landene seg til å leve opp til den globale klimaavtalens målsettinger.

– Dette er øyeblikket der vi har besluttet å redde vår planet, sa Obama etter at han lørdag ankom Hangzhou i Kina, der G20-toppmøtet starter søndag.

– Vi må håndtere klimaendringene med en ny holdning, sa Xi, som omtaler avtalen som en milepæl.

Kinas nasjonalforsamling ratifiserte Parisavtalen tidligere lørdag. Fra USAs side var det ikke nødvendig med ratifisering i Kongressen.

Dokumentene slår fast at Kina og USA har tatt alle nødvendige steg for å slutte seg til Parisavtalen. Overrekkelsen skjedde under en seremoni lørdag på sidelinjene av G20-toppmøtet. (©NTB)