Rapporter: Klimaendringer truer USAs sikkerhet

Washington (NTB): Klimaendringene utgjør en trussel mot USAs militæroperasjoner og kan øke faren for internasjonal konflikt, advarer to rapporter som en rekke pensjonerte militærtopper har stilt seg bak.

Pensjonerte militærtopper advarer om at mer ekstremvær utgjør en trussel mot amerikanske militærinstallasjoner ved kysten. Bildet viser den amerikanske patruljebåten USS Squall i Persiabukta i 2015. Foto: Reuters/NTB scanpix  

Utenriks

– Det er få enkle svar, men en ting er sikkert: Den nåværende prognosen for klimaendringene utgjør en strategisk og betydelig trussel mot USAs nasjonale sikkerhet, heter det i en rapport som tankesmia Center for Climate and Security publiserte onsdag.

Mer enn ti amerikanske sikkerhets- og militærtopper har gitt sin tilslutning til rapporten, melder Reuters. Blant dem er den pensjonerte generalen Anthony Zinni, som har ledet den amerikanske sentralkommandoen, samt den pensjonerte admiralen Samuel Locklear, som inntil i fjor ledet den amerikanske stillehavskommandoen.

I en annen rapport fra Center for Climate and Security, også publisert onsdag, advarer pensjonerte militærtopper om at mer ekstremvær utgjør en trussel mot amerikanske militærinstallasjoner ved kysten.

– Det komplekse forholdet mellom stigende havnivå, stormflo og global beredskap og reaksjonsevne må utforskes ned til det operasjonelle nivået, på tvers av militærgrenene samt på et strategisk nivå, heter det i rapporten. (©NTB)