Krigsflygere hedres med minnemerke

Grimbergen (NTB): Et nytt minnesmerke til ære for en norsk Spitfire luftving som deltok i slutten av andre verdenskrig, ble avduket i Grimbergen i Belgia fredag.

En Spitfire. Illustrasjonsfoto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix 

Utenriks

– Det er en viktig del av den norske og allierte krigsinnsatsen under andre verdenskrig som hedres i dag. Med dette minnesmerket tar vi med oss videre minnet om de norske flygerne som var villige til å ofre livet for vår frihet, sier statssekretær Øystein Bø (H), som var til stede under markeringen.

Initiativtakerne bak minnesmerket og markeringen er veteranforeningen Scramble og belgiske Hangar flying, og den ble avduket av familiemedlemmer fra fire falne flygere. Det var også organisert overflyging med Spitfire og formasjon fra det belgiske luftforsvaret.

Den norske jagervingen 132 (Norwegian) Wing, som besto av de norske 331 (Norwegian) Squadron og 332 (Norwegian) Squadron, fløy Spitfire fra England og kontinentet under andre verdenskrig. De var den største militære enhet under norsk kommando, og opererte i Frankrike, Nederland og Belgia fra august 1944 til april 1945. Det lengste oppholdet var på to og en halv måned i Grimbergen utenfor Brussel.

Av norske jagerflygere fra vingen falt 26 og 11 havnet i fangenskap eller gikk i dekning. Flertallet av personellet var norsk, men det var også briter, nederlendere og fra andre nasjoner. (©NTB)