– 2016 varmeste år som er registrert på kloden

Miami (NTB-AFP): Fjoråret var det varmeste året som noensinne har blitt registrert på jorden, opplyser amerikanske forskere.
Utenriks

Ved å se på de globale gjennomsnittstemperaturene på land og i havet for hele året, registrerte man i 2016 de høyeste temperaturene siden målingene ble startet i 1880. Det opplyser det amerikanske direktoratet National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) onsdag.

I en separat analyse fra den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA kommer det også fram at fjoråret var det varmeste registrert så langt.

Havisen smelter

Nasjonale temperaturrekorder ble satt i deler av India, Kuwait og Iran. Samtidig smeltet havisen i Arktis raskere enn noen gang tidligere, ifølge rapporten fra NOAA.

Den globale gjennomsnittstemperaturen i fjor var 0,94 grader celsius varmere enn gjennomsnittet i det 20. århundre og 0,07 grader varmere enn i 2015, året da det sist ble satt varmerekord.

I 2016 hadde årets åtte første måneder rekordhøye temperaturer sammenlignet med samme periode i tidligere år. Hovedårsaken er ifølge NOAA bruken av fossile brensler, mens værfenomenet El Nino også bidrar til økte temperaturer.

FN bekrefter

FN bekrefter funnene til de amerikanske forskerne.

– 2016 var et ekstremår for det globale klimaet, og står fram som det varmeste årets så langt registrert, sier Petteri Taalas, generalsekretær i FN-organet World Meteorological Organization (WMO).


Forsker: – Helt vilt det som skjer i Arktis

Washington (NTB-AP-AFP): Sjøisen i Barentshavet krympet i november, stikk i strid med hva som er normalt. Utbredelsen av sjøisen både i Arktis og Antarktis er den minste som noen gang er målt på denne tiden av året.