Opposisjonen demonstrerte på Putins bursdag

Tusenvis av russere fulgte oppfordringen fra den fengslede opposisjonslederen Aleksej Navalnyj og demonstrerte mot Vladimir Putin på presidentens 65-årsdag.

Russlands president Vladimir Putin, her avbildet under en energikonferanse i Moskva onsdag, fyller 65 år lørdag. Foto: AP / NTB scanpix 

Utenriks

Det var demonstrasjoner i en rekke russiske byer lørdag, deriblant Moskva og i Putins hjemby ST Petersburg, der henholdsvis 1.000 og 3.000 mennesker deltok.

I Moskva trosset demonstrantene det sure regnværet og marsjerte gjennom gatene i byen. Demonstrantene ropte slagord som «For Navalnyj» og «Russland uten Putin».

Selv om myndighetene ikke hadde gitt tillatelse til demonstrasjonene, gikk det stort sett fredelig for seg. Men i St. Petersburg kom det til sammenstøt mellom demonstranter og politi, og 66 personer ble pågrepet. Totalt ble 124 mennesker pågrepet rundt om i landet.

80 byer

Lørdag var president Vladimir Putins 65-årsdag, og Aleksej Navalnyj hadde bedt sine tilhengere om på benytte dagen til å protestere mot presidenten og oppfordre ham til å bli pensjonist. Ordinær pensjonsalder i Russland er 60 år.

Navalnyjs støttespillere har planlagt demonstrasjoner i 80 byer i Russland i løpet av lørdagen, blant annet i Putins hjemby St. Petersburg.

Aleksej Navalnyj ble mandag dømt til 20 dagers fengsel for å ha oppfordret støttespillere til å gjennomføre ulovlige møter og kunne derfor selv ikke delta i de planlagte demonstrasjonene lørdag.

Putin-kritiker

Opposisjonspolitikeren er innbitt motstander av Putin og anklager russiske myndigheter for korrupsjon. Navalnyj er selv dømt for bedrageri, noe som trolig vil hindre ham fra å stille opp mot Putin i neste års presidentvalg.

I en uttalelse fra fengselet tidligere denne uken sa Navalnyj ifølge The Guardian at Putins 18 år ved makten nå er nok.

– La Putin høre oss og la ham få gå av med velfortjent pensjon, sa Navalnyj.


(©NTB)