To menn i retten siktet for terrorplaner mot Theresa May

To menn fremstilles i tingretten i Westminster onsdag. De er siktet for å ha planlagt attentat mot statsminister Theresa May, melder britiske medier.

Britisk politi skal ha avverget planer om å angripe Downing Street for å drepe statsminister Theresa May. Arkivfoto: Matt Dunham / AP / NTB scanpix 

Utenriks

Mennene som er 20 og 21 år gamle, ble pågrepet i forrige uke. Statsministerens kontor vil ikke kommentere detaljer rundt pågripelsene eller de angivelige terrorplanene, men britisk medier skriver at de to skal ha planlagt å drepe May.

Politiet mener planen var å utløse en hjemmelaget bombe ved Downing Street og deretter angripe og drepe Theresa May i det påfølgende kaoset.

Mennene skal, ifølge britiske medier, være ekstreme islamister.

Pågrepet i forrige uke

Ifølge Sky News har Scotland Yard, MI5 og politiet i West Midlands jobbet med saken i flere uker. Forrige uke toppet det seg da de to mennene ble pågrepet av væpnet politi. Mennene ble tirsdag siktet for terrorforberedelser.

Gatestubben som huser den britiske statsministerboligen, er tungt bevoktet med blant annet væpnet politi og fysiske sperringer.

Sikkerhetstiltakene har blitt innført gradvis siden 1970-tallet og ble kraftig trappet opp det påfølgende tiåret på grunn av den økende trusselen fra den militante irske separatistorganisasjonen IRA.

IRA-angrep

I 1991 angrep IRA statsministerboligen med en hjemmelaget bombekaster. Daværende statsminister John Major var hjemme, men ble ikke såret av bomben, som landet i hagen. Sju år tidligere forsøkte IRA å drepe Majors forgjenger Margaret Thatcher med et bombeangrep mot hotellet der De konservative holdt landsmøte i Brighton.

(©NTB)