UNICEF hardt ut mot våpensalg til krigførende parter i Jemen 

Ledere i land som selger våpen til de krigførende partene i Jemen, bør se seg i speilet og spørre seg selv hvorfor, mener UNICEFs representant i Midtøsten. 

Saudi-Arabia gikk til krig mot Houthi-opprørerne i Jemen (bildet) i mars 2015, og tusenvis er siden drept i massive bombeangrep. Foto: AP / NTB scanpix 

EN halv million barn i Jemen balanserer nå på randen av sultedød, advarer FNs barnefond (UNICEF). Foto: AP / NTB scanpix 

Utenriks

Norge solgte i fjor våpen, ammunisjon og annet krigsmateriell for 319 millioner kroner til landene som kriger i Jemen.

På spørsmål om hva han mener om slik eksport, svarer UNICEFs regionsjef for Midtøsten og Nord-Afrika, Geert Cappelaere:

– Jeg tror du vet svaret på det spørsmålet. Om man ser hvilke konsekvenser krig har på barn, bør enhver som er direkte eller indirekte involvert se seg i speilet og spørre seg selv om hvorfor de gjør det, sier han.

– På vegne av UNICEF kan jeg bare fortelle verden hva dette innebærer for barna i Jemen, legger Cappelaere til.

Bomber og granater

Senest i oktober i år ga Utenriksdepartementet grønt lys til eksport av bomber og granater for 23 millioner kroner til et av de mest aktive landene i koalisjonen, De forente arabiske emirater.

– Vi har ingen informasjon om at norsk forsvarsmateriell er benyttet i strid med den internasjonale humanitærretten konflikten i Jemen, sier statssekretær Audun Halvorsen (H) til NTB.

– Norge har et strengt og omfattende regelverk for behandling av søknader om eksportlisens for våpen og annet forsvarsmateriell, understreker han.

Verste sted på jord

– Jemen er det verste sted på jord, slår Cappelaere fast.

Den saudiledede krigen mot Houthi-opprørerne i Jemen er nå inne i sitt tredje år og har kostet tusenvis av sivile livet. Sykehus og skoler er bombet i grus, det samme er vann- og elektrisitetsforsyningen.

– Vi hører ikke så mye om dette, men i Jemen dør det nå et barn hvert tiende minutt av sykdom som lett kunne ha vært behandlet, sier Cappelaere.

Ingen flyktningstrøm

– Grunnen til at det ikke snakkes like mye om Jemen som Syria, er selvsagt at det ikke har kommet noen strøm av flyktninger fra landet. Det er fordi Jemens befolkning er fanget i en felle. Hvor skulle de flykte, spør han.

– Det er nok vanskelig for folk å fatte hvor ille det er, men dette er en historie vi må fortelle til verden, sier den erfarne hjelpearbeideren, som selv har bodd i Jemen.

– Kan de som har ansvaret for dette virkelig rettferdiggjøre den elendighet de påfører Jemens barn, spør han.

Sult og død

Over 20 millioner mennesker er ifølge FN helt avhengige av nødhjelp i Jemen, og en halv million barn lider av akutt matmangel og balanserer på randen av død. Kolera og diaré tar også livet av tusener.

UNICEF sliter i likhet med andre hjelpeorganisasjoner med å skaffe nok penger til å hjelpe de mange som trenger det, og de sliter også med å få Saudi-Arabia til å slippe inn nødhjelpen.

– Snakk ikke til meg om pengemangel. Det er penger nok til å utkjempe en brutal krig, og det koster langt mer enn det ville ha kostet å gi oss i UNICEF anledning til å gi mat til Jemens barn, til å vaksinere dem, gi dem rent drikkevann og utdanning, sier Cappelaere.

– Det er mye penger i verden, men uheldigvis benyttes ikke disse pengene til barnas beste, konstaterer han.(©NTB)