Zeman greide ikke å sikre seieren – ny valgomgang i Tsjekkia

Tsjekkias president Milos Zeman (73) fikk rundt 39 prosent av stemmene i helgens presidentvalg. Dermed blir det en ny valgomgang mellom ham og Jiri Drahos.
Utenriks

Det er klart etter at stemmene fra 95 prosent av valglokalene er talt opp. Den sittende presidenten, som er kjent som en frittalende innvandringsmotstander med prorussiske holdninger, hadde da fått 39,3 prosent av stemmene.

Han største utfordrer Drahos, som er tidligere leder for vitenskapsakademiet i Tsjekkia og regnes som liberal og EU-vennlig, hadde fått 26,3 prosents oppslutning.

Av de øvrige kandidatene var Pavel Fischer på en fjern tredjeplass med 10,1 prosents oppslutning. Siden ingen av kandidatene sikret seg over 50 prosent av stemmene, må det holdes en andre valgomgang om to uker.

Zeman kom til makten i 2013, da Tsjekkia holdt sitt første direkte valg på president. Presidenten har en stort sett seremoniell funksjon i landet.

Milos Zeman var på slutten av 1960-tallet medlem av Alexander Dubčeks kommunistparti, men ble ekskludert i 1970.

I 1989 deltok han aktivt i Fløyelsrevolusjonen, det fredelige opprøret som førte til kommunistdiktaturets sammenbrudd. I 1993 ble han formann i Det sosialdemokratiske partiet (CSSD) i Tsjekkia, og etter valget i 1998 ble han statsminister – en post han beholdt til 2002.

Han forlot det sosialdemokratiske partiet i 2007 etter en konflikt med den daværende partilederen Jiří Paroubek og dannet to år senere Borgerrettspartiet.

Foruten å kritisere EUs asylkvoter har han også markert seg som en krass islamkritiker, en trofast Israel-venn og han tror ikke at klimaendringene er menneskeskapte.

(©NTB)