Florence treffer land – flere hundre mennesker må reddes

Orkanen Florence har nådd land i North Carolina. Gater i delstaten oversvømmes og folk må reddes fra stigende flomvann.

En arbeidsbil på Highway 24 forserer vinden mens orkanen Florence gjør sin entre i Swansboro North Carolina. Foto: Tom Copeland / AP / NTB scanpix 

Union Point Park i North Carolina er oversvømt etter at elvene Neuse og Trent gikk over sine bredder torsdag. Foto: Gray Whitley / Sun Journal / AP / NTB scanpix  

Det brygger opp til storm også i South Carolina. Her fra Myrtle Beach torsdag kveld. Foto: David Goldman / AP / NTB scanpix  

Utenriks

Orkanens øye nådde land ved småbyen Wrightsville Beach i North Carolina klokken 13.15 fredag, norsk tid, med en vindstyrke på 150 kilometer i timen.

Langs kysten truer nå stormflo og oversvømmelser menneskeliv. 60 mennesker måtte reddes ut fra et motell som var i ferd med å kollapse i byen Jacksonville.

I byen New Bern i North Carolina, som ligger nær kysten og ved to elveutløp, har flere hundre mennesker blitt reddet fra stigende flomvann. Neuse, som er den ene av de to elvene, har steget med over 3 meter.

Samtidig ligger deler av byen Emerald Isle, som ligger på øya Bogue Banks utenfor kysten av North Carolina, nå under nesten 2 meter med sjøvann.

I Morehead city er det målt bølger på over 3 meter.

Nedgradert

Orkanen er nedgradert til kategori 1-nivå, men myndighetene advarer fremdeles mot at stormflo, flom i elver og kraftig regn, kombinert med fortsatt sterke vinder og at orkanen beveger seg sakte, gjør at man venter enorme ødeleggelser.

– Det verste er ikke her ennå, men det som skjer nå er tidlige advarsler om hva som vil komme de neste dagene. Å overleve denne stormen vil bli en test for utholdenheten, lagarbeid, sunn fornuft og tålmodighet, sier North Carolina-guvernør Roy Cooper.

Orkanen beveger seg også vært sakte, med en hastighet på kun 9 kilometer i timen, noe som kan bidra til at ødeleggelsene blir enda større.

Millioner blir trolig strømløse

Til sammen er over ti millioner mennesker bosatt i områder som trolig vil rammes av orkanen. I tillegg til North Carolina er det erklært unntakstilstand i South Carolina, Maryland, Virginia, Georgia og hovedstaden Washington. Rundt 1,7 millioner innbyggere har måttet evakuere hjemmene sine de siste dagene.

I North Carolina er nå over 440.000 husstander uten strøm, men det er anslått at opptil hele 4 millioner strømkunder kan bli sittende i mørket.

Torsdag hadde rundt 12.000 personer flyttet til midlertidig innkvartering. Flere av fengslene i delstaten har måttet evakuere til sammen 3.000 innsatte.

Den verste stormen har foreløpig ikke nådd kysten av South Carolina, og myndighetene oppfordrer nå folk til å evakuere i områder hvor det kan komme flom.

Oversvømmelser

Enkelte steder er det varslet 1 meter nedbør over en periode på sju dager. Uværets størrelse bidrar til å øke nedbørsmengdene, og meteorologene frykter i tillegg at Florence vil bli liggende lenge i ro.

En TV-stasjon i byen New Bern i North Carolina har for første gang i historien måtte evakuere bygningen på grunn av økende vannstand. En talsmann for bedriften sier veiene i området er oversvømte.

Innstilte flyavganger

Nesten 1200 flyavganger er til nå innstilt. Flere cruiseskip har også måttet utsette avganger til Bermuda som følge av orkanen.

Private meteorologer har beregnet at skadene etter Florence vil bli på mellom 10 og 60 milliarder dollar.
(©NTB)