Fremgang for Merkels parti før ledervalg

Statsminister Angela Merkels parti CDU går markant fram på en meningsmåling dagen før det konservative tyske partiet skal velge ny leder.

På Angela Merkels nest siste dag som partileder, går CDU fram på kringkasteren ARDs partibarometer. Arkivfoto: Martin Meissner / AP / NTB scanpix 

Utenriks

På et partibarometer utarbeidet for kringkasteren ARD går CDU og det bayerske søsterpartiet fram fire prosentpoeng til en oppslutning på 30 prosent. De sosialdemokratiske koalisjonspartnerne SPD står stille på 14 prosent. Det gjør også ytre høyre-partiet AfD.

De Grønne går tilbake 3 prosentpoeng og havner på 20 prosent. Det liberale partiet Fridemokratene og venstrepartiet Die Linke får begge 8 prosents oppslutning, noe som er en tilbakegang på 1 prosentpoeng for sistnevnte. Fridemokratene fikk samme oppslutning på forrige måling.

Målingen spurte også hvem folk ønsket å se som Merkels etterfølger, og der leder CDUs generalsekretær Annegret Kramp-Karrenbauer klart. 45 prosent mener hun bør lede CDO, mens 30 prosent vil ha Friedrich Merz, som tidligere har vært partiets gruppeleder i Forbundsdagen. Helseminister Jens Spahn ligger langt bak, med bare 10 prosent

Fredag åpner CDUs landsmøte, som skal velge ny partileder etter at Merkel tidligere i år varslet sin avgang. Den avtroppende lederen fortsetter som statsminister ut perioden.

(©NTB)