OPEC og Russland gjør nytt forsøk på oljekutt

OPEC, Russland og andre land prøver igjen å enes om kutt i oljeproduksjonen. Blir de ikke enige, vil oljeprisen falle videre, ifølge analytikere.

Møterommet i Wien hvor OPECs oljeministre torsdag var samlet i et forsøk på å enes om produksjonskutt. Landene gjør fredag et nytt forsøk sammen med blant andre Russland. Foto: Ronald Zak / AP / NTB scanpix 

Utenriks

Landene i oljekartellet OPEC klarte torsdag ikke å komme fram til en avtale om produksjonskutt for å stabilisere oljeprisen.

Fredag gjør de et nytt forsøk sammen med Russland og ni andre oljeproduserende land som står utenfor OPEC. Men Saudi-Arabias oljeminister Khalid al-Falih føler seg ikke sikker på at de vil lykkes.

– Nei, jeg er overhodet ikke sikker på det. Vi diskuterer fortsatt hvordan eventuelle kutt skal fordeles, sa han etter den første dagen med forhandlinger i Wien.

Landene har ulike økonomiske og politiske interesser, og flere av dem mener de fortjener unntak fra produksjonskuttene. Saudi-Arabias sjiamuslimske rival Iran, som er OPECs tredje største oljeprodusent, ber om å få unntak siden landet er rammet av nye sanksjoner innført av USA.

Også kriserammede Venezuela og konfliktherjede Libya håper på unntak, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg.

Mange oljeanalytikere ble overrasket da oljeprisen begynte å falle bratt i høst. Så langt er nedgangen på over 30 prosent, og det ventes at fallet kan bli større hvis ikke landene i Wien blir enige om kutt.

– Hvis ingen avtalen blir oppnådd, vil oljeprisen fortsette å falle i overskuelig framtid, sier analytiker Tamas Varga fra selskapet PVM til Wall Street Journal.


(©NTB)