Handelssamtaler med USA fikk ikke støtte i EU-parlamentet

En resolusjon om støtte til handelssamtaler med USA ble nedstemt i EU-parlamentet. Det er et uventet tilbakeslag for prosessen med å unngå handelskrig med USA.

Medlemmene i EU-parlamentet var torsdag samlet til siste dag av plenumssamlingen i Strasbourg. Overraskende stemte de mot å inngå handelssamtaler med USA. Foto: AP / NTB scanpix. 

Utenriks

Under siste dag av Europaparlamentets plenumssamling i Strasbourg skulle medlemmene stemme over en resolusjon om å gi EU mandat til å starte handelssamtaler med USA.

Etter et opprør blant parlamentsmedlemmene og endret ordlyd i resolusjonen greide de imidlertid ikke å bli enige. Isteden ble resolusjonen nedstemt av et flertall på 223, og EU-parlamentet endte opp med å ikke ta stilling til hvorvidt blokka skal forhandle med amerikanerne.

Trump advarer

Avstemningen var en uventet kalddusj for EU-kommisjonen, som ifølge handelskommissær Cecilia Malmström håper på å innlede handelssamtaler innen noen uker. Å forhandle om en begrenset handelsavtale var en sentral del av «våpenhvilen» EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker og USAs president Donald Trump inngikk i juli for å unngå mer tollkrig.

Trump advarte torsdag om «alvorlige økonomiske konsekvenser» dersom EU lar handelssamtalene gå i vasken.

Rådgivende rolle.

EU-parlamentet ville uansett kun hatt en rådgivende rolle når det gjelder EUs forhandlingsmandat, og har ingen formell mulighet til å nekte EU-kommisjonen og EUs medlemsland i å gi grønt lys til samtalestart.

Nå er det opp til nettopp EUs medlemsland å godkjenne forhandlingsmandatet. Europaparlamentet vil ha siste ord når en eventuell avtale er ferdigstilt.

(©NTB)