Trumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner

President Donald Trumps anerkjennelse av de okkuperte Golanhøydene i Syria som israelsk territorium, vekker sterke reaksjoner både i og utenfor regionen.

President Donald Trump mener de okkuperte Golanhøydene er israelsk territorium, men får liten eller ingen støtte fra andre enn Israel i synet på dette. Foto: AP / NTB scanpix 

Utenriks

– Syria fordømmer på det sterkeste den uansvarlige kunngjøringen fra Trump om de okkuperte syriske Golanhøydene, sier en talsmann for utenriksdepartementet i Damaskus til det syriske nyhetsbyrået SANA.

– Dette viser USAs forakt for internasjonal lov, sier talsmannen.

Israelske styrker okkuperte de syriske høydene under seksdagerskrigen i 1967 og har siden etablert drøyt 30 bosetninger der.

FNs sikkerhetsråd har i gjentatte resolusjoner krevd tilbaketrekning og har slått fast at bosetningene strider mot folkeretten.

Blind partiskhet

– Trumps anerkjennelse bekrefter den sionistiske okkupasjonsmaktens blinde partiskhet og betingelsesløse støtte til aggressiv oppførsel, sier den syriske talsmannen.

Iran protesterer også mot Trumps utspill, kaller det farlig og mener at det kun vil bidra til ytterligere kriser i Midtøsten.

– Trumps personlige og lite gjennomtenkte beslutning er farlig og vil kun bidra til ytterligere kriser i Midtøsten, sier en talsmann for iransk UD, Bahram Ghassemi.

Anerkjenner aldri

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan raser også mot Trumps anerkjennelse av Golanhøydene som israelsk territorium.

– Vi kommer aldri til å akseptere at okkupasjonen av Golanhøydene blir legitimert, sier Erdogan.

Generalsekretæren i Den arabiske liga, Ahmed Aboul Gheit, er enig, og den egyptiske regjeringen krever at USA må respektere Sikkerhetsrådets resolusjoner som krever israelsk tilbaketrekking.

– Verden må respektere FN-charteret som slår fast at land ikke skal erobres med makt, heter det i en kunngjøring fra egyptisk UD.

Destabiliserer

Russland slutter seg til protestene og advarer Trump mot følgene.

– Dette kan destabilisere en fra før skjør situasjon i Midtøsten, sier president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov, som ber Trump ombestemme seg.

– Foreløpig er dette bare et utspill, la oss håpe at det aldri blir noe mer enn det, sier han.

Norge og Europa sier nei

Verken Norge eller andre europeiske land deler Trumps syn på Golanhøydene.

– Norge har aldri anerkjent Israels krav på de syriske Golanhøydene, og denne posisjonen ligger fast, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til NTB.

EU-president Donald Tusk understreker det samme.

– EUs posisjon er velkjent og er ikke endret, sa Tusk fredag.

Tyskland viser til FNs resolusjoner, som også USA har stemt for og som slår fast at okkupasjonen er ulovlig.

– Dersom landegrenser skal endres, så må det skje på fredelig vis og som et resultat av forhandlinger mellom alle involverte, sier den tyske regjeringens talskvinne Ulrike Demmer.


(©NTB)