Kilder: Venezuelanske utsendinger forhandler i Oslo

Representanter fra Maduro-regjeringen og den venezuelanske opposisjonen er i Oslo for å forhandle, ifølge sentrale kilder.

Opposisjonsleder Juan Guaidó utropte seg selv til midlertidig president i januar. Nå er representanter fra opposisjonen for å forhandle med den sittende presidentens regjering ifølge latinamerikanske medier. Foto: AP / NTB scanpix  

Utenriks

– Høytstående representanter for begge sider vil være i møter i Oslo, sier ikke navngitte medlemmer av Venezuelas opposisjonskontrollerte nasjonalforsamling.

Partene skal ha mottatt en invitasjon fra «en gruppe nordmenn». Blant representantene er informasjonsminister Jorge Rodriguez og Stalin Gonzalez i nasjonalforsamlingen.

President Nicolás Maduro har selv uttalt at informasjonsministeren er på et «veldig viktig møte» i utlandet.

UD kommenterer ikke

UD ønsker ikke å kommentere opplysningene.

– Det tror jeg ikke at jeg kan kommentere, sier kommunikasjonsrådgiver Per Wiggen til VG onsdag kveld.

Dette vil i så fall være det første møtet mellom partene siden opposisjonsleder Juan Guaidó utropte seg selv til landets midlertidige president i januar.

Ifølge det venezuelanske nyhetsnettstedet ALNavio skal fire parlamentarikere og norske diplomater være med i forhandlingene. Ifølge nettstedet ankom delegasjonen Norge i helgen, og det skal ha vært flere møter. Delegasjonen reiser tilbake til Venezuela på torsdag.

Fastlåst

Opposisjonen i Venezuela mener Maduros vanstyre er årsak til den dype økonomiske krisen i landet. Maduro rår over et land som stadig trues av økonomisk kollaps og matmangel. Millioner har flyktet og hundretusener risikerer å sulte i hjel.

Guaidó ble raskt anerkjent som midlertidig president av USA. FN, EU og Norge anerkjenner ikke Guaidó som president i Venezuela og oppfordrer til en forhandlingsløsning på krisen i landet.

Men partenes nye vilje til å forhandle, kan være et tegn på tretthet etter lang tids fastlåst maktkamp i Venezuela.

Norges rolle

Utenriksdepartementet har tidligere ikke ønsket å kommentere spørsmål knyttet til eventuelt norsk engasjement i freds- og forsoningsprosesser, men har bekreftet at man har hatt dialog med aktørene i det kriserammede landet.

– Norge har oppfordret partene til å finne en fredelig løsning og har dialog med aktørene i landet, sa seniorrådgiver Wiggen til NTB i februar.


(©NTB)