Paven krever «radikale endringer» fra oljetopper

En radikal overgang til grønn energi må til for å bremse den globale oppvarmingen, slår pave Frans fast.

Klimaaktivister hadde tatt oppstilling utenfor Vatikanet fredag, der pave Frans hadde invitert oljetopper for å understreke viktigheten av overgang til grønn energi. Foto: AP / NTB scanpix 

Utenriks

Fredag inviterte paven ledere i store oljeselskap som ExxonMobil, BP, Royal Dutch Shell, Total, Chevron og Eni til et møte i Vatikanet, der han bak lukkede dører kom med et klart budskap.

– Overgang til grønn energi kan skape nye jobber, redusere ulikheter og bedre livskvaliteten til dem som berøres av klimaendringene, sa paven.

– Tiden er i ferd med å renne ut, sa den katolske kirkens overhode.

Karbonprising og åpen og forskningsbasert rapportering om risikoen ved klimautslipp, er helt avgjørende for å sikre at verdens fattigste ikke må lide enda mer som følge av klimaendringene, understreket paven.

Også i fjor inviterte pave Frans oljetopper til Vatikanet for understreke viktigheten av å beskytte det han omtaler som Guds skaperverk og sikre menneskeheten en framtid.

– En radikal energi-overgang trengs for å redde vårt felles hjem, sa han fredag.

Møtene i Vatikanet har vært omgitt av streng sikkerhet og verken deltakerlisten eller programmet har vært publisert. Flere av oljetoppene som var til stede fredag, opplyste imidlertid selv om sin deltakelse.

Etter møtet sendte deltakerne ut en felles kunngjøring der de oppfordrer til karbonprising på et nivå som oppmuntrer til investeringer, samtidig som det «minimerer kostnadene for sårbare samfunn og bidrar til økonomisk vekst».

(©NTB)