Klimanøytralitet redusert til fotnote på EUs toppmøte

EUs toppmøte klarte ikke å nå enighet om klimanøytralitet innen 2050. Østlige medlemsland, med Polen i spissen, nektet å godta kravet.

EUs president Donald Tusk er torsdag vert for unionens toppmøte i Brussel. Foto: AP / NTB scanpix  

Europeiske ledere var torsdag samlet til toppmøte i Brussel. Klima var et hovedtema under diskusjonene. Foto: AP / NTB scanpix 

Polens statsminister Mateusz Morawiecki på vei inn til EUs toppmøte i Brussel torsdag. Foto: AP / NTB scanpix 

Utenriks

Fotnote

De to tekstene fastslår begge at EUs mål er klimanøytralitet, men uten å tidfeste når det skal skje.

Tent lunte

Miljøorganisasjonen Greenpeace viste sin misnøye ved å dele et bilde på Twitter av jordkloden som bombe med tent lunte, projisert på EU-kommisjonens hovedkvarter Berlaymont.

– Tomme ord kan ikke bygge opp hus knust i jordskred eller betale tilbake bønder for avlinger som er tapt i tørke. Mens folk går ut i gatene og krever handling og forskerne advarer mot at tidsvinduet hvor vi kan svare, er i ferd med å lukkes, hadde regjeringene våre en mulighet til å gå i front og ta ledelsen. Det klarte de ikke, sa klimarådgiver Sebastian Mang i Greenpeace EU i en pressemelding.

Wendel Trio, europadirektør i Climate Action Network, stemplet kompromisset som «uansvarlig» gitt den klimakrisen verden står overfor.

Tomhendt

Situasjonen setter EU i en vanskelig knipe foran det ekstraordinære klimatoppmøtet som FNs generalsekretær António Guterres har innkalt til i slutten av september.

Der er forventningene store til europeisk lederskap. Men uten enighet om skjerpede klimamål risikerer EU å komme tomhendt til møtet.

Samtidig har ukentlige skolestreiker og store klimademonstrasjoner i en rekke land satt europeiske ledere under sterkt press for å vise at de tar klimatrusselen på alvor.

Pengekrav

Men siste ord er ikke sagt. Både klimaaktivister og diplomater tror etternølerne vil la seg overtale til slutt – hvis de bare får godt nok betalt for det.

– Det var ikke mulig å nå enstemmighet i dag. Men vi har god grunn til å tro at dette kan endres, for ingen land utelukket muligheten for en positiv beslutning i kommende måneder, sa EUs president Donald Tusk da han møtte pressen i etterkant av toppmøtet.

Problemet, forklarer en polsk diplomatkilde overfor NTB, er at en omstilling til klimanøytralitet på bare tre tiår blir for brutal for kullregionene sør i Polen. Den polske regjeringen vil derfor ha på plass en konkret plan for økonomisk kompensasjon før det kan bli aktuelt å støtte en skjerping av klimamålet for 2050.

Stats- og regjeringssjefene skal etter planen komme tilbake til saken innen utgangen av året.(©NTB)