Irans vokterråd sier tankskip ble stanset som svar på arresten av et iransk skip

Arresten av svenskeide Stena Impero var en «gjensidig handling» etter at et iransk skip ble stanset ved Gibraltar nylig, sier en talsmann for Irans vokterråd.

Irans voktterråd sier nå at arresten av britiskregistrerte Stena Impero er et svar på at et iransk skip har blitt holdt i arrest i Gibraltar i drøyt to uker. Foto: Stena Bulk / AP / NTB scanpix 

Utenriks

Abbas Ali Kadkhodaei blir sitert på uttalelsen av det iranske nyhetsbyrået Fars. Det mektige Vokterrådet uttaler seg sjelden om statsanliggender, men når det gjør det, anses uttalelsene for å reflektere synet til Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei.

Det London-registrerte skipet ble stoppet av den iranske Revolusjonsgarden i Hormuzstredet fredag og ble ført til havnebyen Bandar Abbas. Myndighetene opplyste at skipet skulle undersøkes etter å ha kollidert med en fiskebåt, men fra Vokterrådet kommer det altså en annen forklaring.

De europeiske landene som har kjempet for å beholde atomavtalen med Iran, har fordømt fredagens handling og krevd at både skip og mannskap settes fri umiddelbart. Også USA og flaggstaten Storbritannia har fordømt Irans opptreden.

Iran har på sin side omtalt arresten av et iransk skip i Gibraltar som sjørøveri. Grace 1 ble stanset av den britiske marinen 4. juli, mistenkt for frakt av olje til Syria, i strid med EUs sanksjoner mot landet. Skipet har fortsatt seilingsforbud og ligger i arrest i Gibraltar.

(©NTB)