Verste dag på Wall Street så langt i år

Aksjemarkedene i USA falt bratt onsdag, og Dow Jones-indeksen raste ned over 3 prosent i løpet av dagen.

En aksjehandler på New York Stock Exchange tidligere denne uka. Foto: Richard Drew / AP / NTB scanpix 

En aksjehandler ved New York Stock Exchange idet aksjekursene raste nedover onsdag. Foto: Richard Drew / AP / NTB scanpix 

Utenriks

Da aksjehandelen var over, hadde Dow Jones-indeksen sunket 800 poeng. Indeksen S&P 500 falt 2,9 prosent, mens Nasdaq gikk ned 3 prosent, ifølge NBC News.

Dermed ble onsdagen den verste dagen på de amerikanske børsene så langt i år.

Også i Europa var onsdagen preget av betydelige børsfall, og i Oslo falt hovedindeksen 2,39 prosent i løpet av dagen. Også i Oslo var børsnedgangen den største så langt i år.

En av årsakene er dårlige økonomiske tall fra Tyskland som viser at den tyske økonomien krympet i andre kvartal. Samtidig ble det i Kina offentliggjort svake tall for industriproduksjon, forbruk og investeringer i juli.

I tillegg har obligasjonsmarkedene i USA og Storbritannia onsdag utviklet seg på en måte som erfaringsmessig ofte har varslet økonomiske nedgangsperioder.

Renta på tiårige amerikanske statsobligasjoner lå en kort periode lavere enn renta på obligasjoner med to års løpetid.

Også i Storbritannia oppsto dette fenomenet – omtalt som «invertering av rentekurven».

Tirsdag ble det kjent at USAs president Donald Trump utsetter planlagte nye tollsatser på en del kinesiske varer. Dette førte umiddelbart til børsoppgang, men dagen etter ble toll-utsettelsen overskygget av de nye tallene fra Tyskland og Kina og signalene fra rentemarkedene.


(©NTB)