Tidligere Ukraina-utsending spørres ut i Kongressen

USAs tidligere spesialutsending til Ukraina vitnet torsdag i Kongressen. Intervjuet er det første i riksrettsetterforskningen av president Donald Trump.

USAs tidligere Ukraina-utsending Kurt Volker ankommer Kongressen for en utspørring torsdag. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB scanpix 

USAs tidligere Ukraina-utsending Kurt Volker eskorteres inn i et møterom i Kongressen for en utspørring torsdag. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB scanpix 

Utenriks

Etter alt å dømme vil det bli holdt en rekke slike intervjuer og høringer i Kongressen i tiden som kommer.

Kurt Volker var spesialutsending fram til fredag, da han trakk seg etter å ha blitt bedt av Kongressen om å vitne om varslerrapporten som beskriver Trumps telefonsamtale med Ukrainas president 25. juli.

I samtalen ba Trump sin ukrainske motpart om å bidra til en etterforskning av tidligere visepresident Joe Bidens sønn. Joe Biden er favoritt til å bli Demokratenes presidentkandidat i neste års valg, og dermed Trumps utfordrer. Samtidig holdt Trumps regjering tilbake amerikansk militærhjelp til landet.

I varslerens rapport heter det at Volker møtte president Volodymyr Zelenskyj og andre ledere i Ukrainas hovedstad Kiev dagen etter samtalen. Han skal da ha gitt råd om hvordan de skulle forholde seg til Trumps krav.

Møtte frivillig

Volker har frivillig gått med på å stille opp for å svare på spørsmål fra folkevalgte og deres stab i Kongressen. Intervjuet torsdag skjedde under ledelse av formannen for etterretningskomiteen i Representantenes hus, demokraten Adam Schiff. Det begynte torsdag morgen, og ser ut til å pågå utover ettermiddagen, amerikansk tid.

Etterforskerne ville stille Volker spørsmål om hvilken rolle han har hatt i Trumps innsats for å presse ukrainerne til å finne skadelig informasjon om sønnen til tidligere visepresident Joe Biden. Kurt Volker hadde med seg dokumenter i intervjuet, blant annet kopier av tekstmeldinger og bilder, opplyser en anonym kilde i Kongressen til AP.

– Jeg tror han gjorde så godt han kunne, sier den pensjonerte diplomaten Daniel Fried. Han tror hans tidligere kollega forsøkte å hjelpe ukrainske myndigheter med «hvordan de skulle håndtere president Trump under vanskelige omstendigheter».

Republikansk kritikk

Republikanske kongressrepresentanter som deltok i den første delen av intervjuet med Volker, spilte ned det som kom fram.

– Han har ikke sagt en eneste ting som stemmer overens med riksrettshistorien til Demokratene, ikke en eneste ting, sier Ohio-representant Jim Jordan.

Republikanerne sier også at fordi Demokratene ikke har holdt en avstemning i Representantenes hus om å innlede en formell riksrettsprosess, så mangler et formelt grunnlag til å knesette enkelte regler for høringene. Blant annet kritiserer de at bare etterretningskomiteens medlemmer fikk delta torsdag.


(©NTB)