Pence: Tyrkia innstiller kampene i Syria mens syriske kurdere trekker seg ut

USA og Tyrkia har inngått en avtale som innebærer at tyrkiske styrker setter militæroffensiven på pause i fem døgn for å la syrisk kurdermilits trekke seg ut.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan møtte torsdag USAs visepresident Mike Pence i Ankara. Foto: AP / NTB scanpix 

Utenriks

USAs visepresident Mike Pence kunngjorde at det er enighet om våpenhvile i Ankara torsdag kveld etter møter med president Recep Tayyip Erdogan. Det er foreløpig uklart når en slik våpenhvile skal tre i kraft.

Avtalen innebærer at Tyrkia skal sette militæroperasjonen på pause i 120 timer slik at kurdisk milits kan trekke seg ut av den såkalte «sikkerhetssonen» som tyrkerne har angitt.

Den tyrkiske militæroperasjonen skal avsluttes etter at kurdisk milits har gjennomført sin tilbaketrekning.

Enigheten betyr at USA ikke innfører ytterligere sanksjoner mot Tyrkia. Men sanksjonene som USA innførte mandag, blir stående inntil en permanent våpenhvile er på plass, uttalte Pence på en pressekonferanse i USAs ambassade i Ankara torsdag kveld.

Tyrkias hensikt med offensiven er å etablere en buffersone, eller såkalt sikkerhetssone, som går fra den tyrkiske grensen og 32 kilometer inn i Syria, over en strekning på 444 kilometer, i den nordøstlige delen av Syria.

– Vi anerkjenner viktigheten og betydningen av en sikkerhetssone, sa Pence, som sa at USA og Tyrkia er enige om viktigheten av å beskytte religiøse minoriteter som kristne og yazidier i regionen.

– Vi skal få på plass fred og sikkerhet i regionen. Det er jeg sikker på, sa Pence på en pressekonferanse i den amerikanske ambassaden i Ankara torsdag kveld.